İsrail’de terör saldırısı

Dünya
20 Ağustos 2011 Cumartesi

Perşembe günü Eilat yakınlarında gerçekleştirilen terörist saldırıda iki yolcu otobüsüne silahlı saldırı düzenlendi, askeri bir araç bombalandı. 8 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda 30 kişi yaralandı. Saldırıdan saatler sonra olay yerinde ateş açan saldırganlar iki kişiyi daha ağır yaraladı.

Perşembe gününden itibaren Gazze’den İsrail’e 80’den fazla grad ve kassam füzesi fırlatıldı; 38 yaşındaki Yosi Şoşan hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı. Demir Kubbe savunma sistemi dört füzeyi etkisiz hale getirdi ancak Berşeva’daki boş bir okul ve ev isabet aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Egemenliğimize saldırı” olarak nitelendirdiği terörist saldırılara İsrail’in tepkisi sert oldu. Mısır’daki yönetim boşluğundan yararlanarak tüneller aracılığıyla Sina’dan Eilat’a sızan teröristlere karşı perşembe günü girişilen hava saldırısında, roket fırlatmaya hazırlanan iki militan ile Halk Direniş Komiteleri’nin (Popular Resistance Committees) iki üyesi öldürüldü. İsrail’in Gazze’ye karşı düzenlediği hava saldırılarında 15 militan öldürüldü. Batı Şeria’da 100 Hamas militanı tutuklandı.

Mısır sınırında Hamas militanlarını takip eden İsrail’in ateş açması üzerine beş Mısır askeri öldü. Kahire’deki İsrail konsolosluğu önünde yüzlerce kişi olayı protesto ederken, Mısır geçici hükümeti İsrail büyükelçisini geri çağıracağını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mübarek’in şubat ayında devrilmesinden beri yaşanan en ciddi İsrail-Mısır krizine neden olan ölümler için İsrail’in üzüntü duyduğunu açıkladı. Mısır’ın talebi üzerine İsrail ve Mısır konu ile ilgili bir soruşturma yürütmeye hazırlanıyorlar.

Arap Ligi gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için pazar günü toplanacak. Ortadoğu Dörtlüsü (AB, Rusya, BM, ABD) ise Gazze’de tırmanan şiddetten endişe duyduklarını açıkladı.

Perşembe günü ateşkesin sona erdiğini söyleyen Hamas, aylar sonra ilk defa İsrail’e karşı gerçekleştirilen füze saldırılarının sorumluluğunu üstlendi.