ABD’li Yahudi ve Müslümanlar benzer şekilde düşünüyor

Gallup araştırmasına göre Amerikalı Müslüman ve Yahudilerin yaklaşık yüzde 80’i, bağımsız bir ‘Filistin Devleti’nin İsrail Devleti ile yan yana yaşayabileceğine inanıyor, Amerikalı Müslümanlar Yahudilerin kendilerini daha iyi anladıklarını düşünüyor

Dünya
17 Ağustos 2011 Çarşamba

Gallup, yaptığı son kamuoyu araştırmasında, 11 Eylül 2001 saldırılarının farklı din grupları üzerindeki etkilerini ölçmeye odaklandı. 1 Ocak 2008 - 9 Nisan 2011 tarihleri arasında 870 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, her ne kadar iki kişiden biri kendisinin ayırımcılığa maruz kaldığını düşünse de Amerikalı Müslümanların yüzde 60’ı kendilerini özel yaşantılarında, 11 Eylül saldırısı sonrasına göre daha rahat hissediyorlar. Buna karşılık yüzde 37’si ırkçılığa karşı savaşmakta olduklarını belirtirken, yüzde 3’ü ise kendilerini mutsuz olarak tanımladılar.

ABD’deki Yahudi, Müslüman, Katolik, Protestan ve Mormon gibi inanç grupları arasında yapılan araştırmaya göre ABD’deki Yahudilerin yüzde 61’i kendilerini mutlu olarak tanımlıyor. Müslümanlar ise diğer gruplara nazaran hayatlarından daha hoşnut ve daha da iyiye gideceğine dair iyimser bir bakış açısına sahipler.

Gallup’un araştırmasına göre, çoğunlukla Demokrat partiye oy veren Müslümanlar, Obama’nın Müslüman dünyasına yaklaşmasından dolayı, ABD’nin genel politik havasına daha iyi uyum sağladılar ve ekonominin daha iyiye gittiğini düşünüyorlar. Bununla birlikte Amerikalı Müslümanların yüzde 48’i dini ve etnik ayırımcılığa maruz kaldıklarını söylediler.

Ankete katılan Yahudilerin yüzde 66’sı kamuya açık alanlarda ibadetlerini yerine getirirken kendilerine saygı duyulduğunu hissediyorlar. Bu oran Müslümanlarda yüzde 63 iken, diğer inanç grupları için ise bu oran yüzde 80.

Gallup araştırmasına göre Amerikalı Müslüman ve Yahudiler yüzde 80 civarı bir oranla, bağımsız bir Filistin Devleti’nin İsrail Devleti ile yan yana yaşabileceklerine inanıyor. Sivillere karşı yapılmış saldırıları en çok kınayan yüzde 89 ile Müslümanlar oldu. Her iki Amerikalı Müslümandan biri terörizme karşı seslerini duyurarak avantaj elde etmeleri gerektiğini düşünüyor. Müslümanların yüzde 92’si El Kaide’ye karşı hiçbir sempatileri olmadığını söylüyorlar. Müslümanların El Kaide’ye karşı sempatileri olmadığına en çok inananlar yüzde 70 ile Yahudiler ve yüzde 75 ile Ateistler. Haaretz Gazetesi bu araştırmaya dayanarak Amerikalı Müslümanların teröre karşı olmalarına rağmen diğer gruplara oranla yeterli derecede seslerini duyurmadıklarını belirtiyor.

Araştırmanın diğer bir sonucuna göre, Amerikalı Müslümanlar Yahudilerin kendilerini daha iyi anladıklarını düşünüyorlar. Benzer şekilde Amerikalı Yahudilerin yüzde 80’i Amerikalı Müslümanların ABD’ye sadık olduğunu düşünüyorlar. Araştırmaya göre diğer din ve etnik gruplar arasında Irak Savaşı’na en fazla karşı çıkanlar Amerikalı Müslümanlar ile Yahudiler.

Sonuçları değerlendiren Etnik Köken Araştırma Grubu (The Foundation for Ethnic Understanding) Kurucusu ve Başkanı Haham Marc Schneier, Haaretz Gazetesi’ne “Gallup araştırma çalışmasının neticeleri birkaç senedir çalışmakta olduğumuz Yahudi ve Müslüman Amerikalıları bir araya getirme projesinin başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor” dedi.

Derleyen: Lidya SADİ