İsrail’den çevreci atılım

Dünya
17 Ağustos 2011 Çarşamba

İsrail’in çevreci teknolojilere verdiği destek büyüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz kasım ayında önümüzdeki on yılı kapsayan 600 milyon dolarlık çevre dostu inşaat ve teknolojileri destekleyecek yatırım planını onayladı. “Bu konuyu milli bir mesele olarak görüyorum” diyen Netanyahu, bu teknolojilerin ülkenin güvenliği için çok önemli olduğunun da altını çizdi. Petrole olan gereksinimin Batı dünyasını petrol üreticisi ülkelere bağımlı kıldığını hatırlatan Başbakan, bu yeni teknolojilerin bu bağımlılığı azaltacağını ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

ÖNEMLİ BİR BULUŞ: GÜNEŞ PENCERESİ

İsrail’de üretilen yeni bir pencere ile enerji üretilebiliyor, enerji tasarrufu sağlanabiliyor, güneş ışığından faydalanılabiliyor. Pythagoras Solar adlı şirketin ürettiği bu yeni pencere, ısınma ve soğutma için enerji harcamayan akıllı bina inşaatı düşünün gerçekleşmesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Dünyanın ilk şeffaf fotovoltaik (PVGU) camını üretebilen şirket, bu sayede enerji kullanımını ciddi oranda düşürüyor, enerji üretebiliyor ve şeffaflığı sayesinde gün ışığından da yararlanılabiliyor. Yeni pencerenin önemli bir diğer özelliği ise olan binalara da monte edilebiliyor olması.

Haziran ayında yapılan General Electrics’in çevre bilimle ilgili projelere destek verdiği yarışmada beş bin proje arasından birinci seçilen güneş penceresi, 100 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu. Pythagoras Solar, 2007 yılında Gonen Fink ve Dr İtay Baruchi tarafından kuruldu. Fink, ‘Check Point Software Teknolojileri’ adlı şirketi ile internet güvenliği konusunda milyon dolarlık bir firma yaratırken, ortağı Baruchi’nin çalışmaları ise 2007’de ‘Scientific American’ adlı dergi tarafından ‘En önemli 50 buluş’ listesinde yer aldı.

GÜNEŞ PANEL TESİSİ

Geçtiğimiz ay Arava Enerji, İsrail’in ilk güneş enerji panel tesisini hizmete soktu. Bu alandan üretilecek enerji Ketura, Lotan ve Grofit Kibutzları’nın enerji ihtiyacını karşılıyor. Arava Kibbutz’unun büyük kısmı, Negev Kibutz’unun üçte biri ve beş bedevi bölgesini alanını kapsayan toplamda yaklaşık 2 milyar dolar yatırım sayesinde binlerce çevreci iş imkânı yaratıldı. Firma ayrıca İsrail’in güneyindeki 400 megavattan fazla enerji üretebilecek, genelde İsrail’in güneyinde yer alacak küçük çatı sistemlerinden geniş panel alanlarına uzanan yeni 45 projesini açıkladı.

Şirketin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Yosef Abramovitz, “İsrail güneş enerjisi kullanımında diğer endüstriyel ülkelere öncü olması gerekirken yüzde 1’den az kullanım ile günümüzde son sırada. Bu kadar az kullanım ile kendi enerji sektörümüze ihanet ediyoruz” dedi.

ABD’de eğitim gören Abramovitz Ketura’ya döndükten sonra arkadaşları David Rosenblatt ve Ed Hofland ile Arava Enerji’yi kurdu. Beş senelik bürokratik mücadeleler sonucunda 18.500 panellik bu alanı inşa ettiklerini belirten şirket yöneticileri, hükümetin koyduğu megavat sınırlamasını eleştirdiler.