NAZİLERİN KORKULU RÜYASIYDI/ Kadın casus Wake hayatını kaybetti

II. Dünya Savaşı’nın sembol isimlerinden, ‘Beyaz Fare’ lakaplı Nancy Wake, 98 yaşında hayatını kaybetti

Dünya
17 Ağustos 2011 Çarşamba

İşgal altındaki Fransa’ya havadan paraşütle inerek giren, takip eden dönemde yüzlerce müttefik askerinin kaçmasına yardımcı olan Nancy Wake, İngiltere ordusunda en fazla madalyaya hak kazanan kadın asker oldu. Silah kullanmadan, sadece elleriyle bile Alman askerlerini öldürmeyi başarmış olan Wake, “En büyük pişmanlığım daha fazla Alman askeri öldürememiş olmam” demişti. Kendisiyle birlikte çalışmış olan Fransız meslektaşlarından biri Wake için, “Hayatımda gördüğüm en ‘feminen’ kadınlardan biriydi… Tabii ki dövüşmeye başlayana kadar. Ondan sonra tam bir erkek olurdu” yorumunu yaptı.

1912 yılında Yeni Zelanda’da doğan, Avustralya’da büyüyen Wake, gençlik yıllarında Londra’da gazetecilik okudu. 1938 yılında Fransız bir sanayici ile evlenerek Paris’te yaşamaya başlayan Wake, Fransız direnişi için kurye oldu. Gestapo’nun peşinde olduğunu öğrenince, kocasını bırakarak İngiltere’ye kaçtı. 1944 yılının nisan ayında ise Fransa’nın Auvergne Bölgesi'ne paraşütle indi. Burada, yaklaşık 7 bin direniş askerini örgütledi ve Almanlara yönelik başarılı saldırılar düzenledi.

Wake’in hayatı, Peter FitzSimons tarafından ‘Nancy Wake: A Biography of Our Greatest War Heroine’ başlığıyla 2001 yılında yayınlandı.