Sina'da gerginlik artıyor

Dünya
17 Ağustos 2011 Çarşamba

Mısır Ordusu, Bedevilerin Sina Yarımadası’nın kuzey bölgesini kontrol altına almalarını engellemek ve Mübarek yönetiminin sona ermesinin ardından bölgede artan terör olaylarının önüne geçmek amacıyla harekete geçti.

Bedevilerin bölgede kontrolü ele almaya başlamasıyla birlikte, yeraltı tünellerinden Gazze’ye silah aktarılmasında da artış oldu. Mısır'ın bölgeye piyade birliklerini, zırhlı araçlarını ve tanklarını konuşlandırmasına İsrail hükümeti, 1978 Camp David Anlaşması’na aykırı olmasına rağmen onay verdi.  İsrail, bölgede Mısır'ın operasyon yapmasına yakın zamanda bir kez daha onay vermişti. Yabancı basında yer alan haberlere göre İsrailli yüksek düzey bir yetkili Kahire'yi ziyaret ederek, İsrail-Mısır sınırındaki durumu ve Hamas'ın esir olarak tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit'in durumunu görüştü.

Bölgedeki gerilim geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde Al-arish Karakolu’na onlarca militan tarafından yapılan silahlı saldırı ile başlamıştı. Bu saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından yapılan açıklamada, saldırganların siyah bayrak taşıyan ve siyahlar giyinen radikal İslamcılar oldukları belirtilmiş, Mısır ordusu saldırılar ile ilgili 10 Filistinlinin de dahil olduğu 15 kişiyi gözaltına almıştı. Saldırının hemen ardından militanlar bölgede, üzerlerinde "El Kaide Sina'da" yazılı el ilanları dağıtmaya başlamışlardı.