“Gandhi’den Hitler’e” filmine sert eleştiri

Gandhi’nin Hitler’e yolladığı mektuplardan yola çıkarak hazırlanan film, Hindistan Yahudi Cemaati’ni endişelendiriyor

Dünya
10 Ağustos 2011 Çarşamba

Bollywood yapımı II. Dünya Savaşı filmi, ağır eleştiriler alarak Hindistan’da gösterime girecek. Hindistan’ın efsanevi Lideri Mahatma Gandhi’nin, Adolf  Hitler’e şiddeti bırakmasını tavsiye ettiği iki mektuptan yola çıkarak hazırlanan film yapım aşamasında Hitler’i yücelteceği düşünülerek Hindistan Yahudi cemaatinin  tepkisi ile karşılaştı. Daha önceki adı ‘Sevgili arkadaşım Hitler’ olan filmin başrolünde oynamayı kabul eden Hintli ünlü oyuncu Anupam Kher, cemaatin tepkileri nedeni ile rolü reddetmişti.

İsrail’in Hindistan büyükelçiliği Sözcüsü David Goldfarb, film ile ilgili yorum yapmak için filmin gösterime girmesini beklediklerini söylerken Hitler’in olduğu gibi yansıtılmasını ve yüceltilmemesini beklediklerini söyledi.

Ön gösterimde sert eleştiriler alan film, amatör ve anlamsız bulunurken film eleştirmenleri oyuncu seçiminden senaryoya filmi beğenmediklerini köşelerinde belirttiler. “Hiçbir karakteri ön plana çıkarmadan Hindistan tarihinin gizli kalmış bir bölümünü ortaya çıkardık” diyen filmin yönetmeni Anil Sharma’ın Berlin ve Cannes film festivallerine yolladığı filmi oradaki eleştirmenler tarafından da “süper-korkunç” olarak nitelendirildi.