Hatıralara hayat veren sergi

New York Yahudi Müzesi’nde üç ay boyunca ziyaret edilebilecek sergi, II. Dünya Savaşı öncesi Almanya’daki Yahudi bir evi tüm detayları ile canlandırıyor

Dünya
10 Ağustos 2011 Çarşamba

Oyuncu ve yönetmen Maya Zack, 3D teknolojisini kullanarak 1930’larda Berlin’de yaşayan bir Yahudi ailenin evini günümüze taşıdı. Zack’ın New York’taki Yahudi Müzesi’nde 31 Temmuz- 23 Ekim tarihleri arasında gezilebilecek sergisi, aynı zamanda geçmişin nasıl hatırlandığını da gözler önüne seriyor. Manfred Nomburg adlı alman Yahudisinin anılarından yola çıkarak hazırlanan savaş öncesi evde, kişisel hafıza ile tarihi olayların birlikteliği de incelenmiş.

Dört geniş ekranda, üç boyutlu görüntülerle evin farklı bölümlerini gösteren Zack, Nomburg’un anılarına göre mobilya ve eşyalara da yer vermiş. Nomburg’ün hatıraları kadar, hatırlayamadıkları da sergiye yön vermiş. Nomburg duvarda asılı duran kitap rafının nasıl olduğunu hatırlayamadığında, raf eklenmemiş ve kitaplar havada asılı gibi durmaları tercih edilmiş. Sergiyi gezerken, 1938 yılında küçük bir çocukken ailesi ile Almanya’dan kaçan Nomburg’un hikayeleri de dinlenebiliyor.

Sergide en dikkat çekici nokta evde hayatın eksikliği. Yerdeki açık şekilde duran günlük gazete, masanın üstündeki kahve fincanı gibi detaylar, ailenin aceleyle, evi toparlamaya vakit bulamadan çıktığı izlenimini uyandırıyor.

İsrail doğumlu Maya Tel Aviv’de yaşıyor. Büyükannesinin çocukluğunun geçtiği Slovakia’daki evini ziyaret ettiğinde yaşadığı boşluk ve eksiklik hissi onu büyükannesinin o dönemdeki hayatını merak etmeye ve en sonunda da bu projeye itmiş.

2008 yılında ‘Mother Economy’ adlı filmi New York Yahudi Müzesi’nde gösterilen Zack’in filmleri Los Angeles, Viyana, Paris, Cologne, Budapeşte, Hayfa, Tel Aviv ve New York’taki festivallere katıldı. Sergileri ise Berlin, Münih, Milano, New York’daki birçok müzede ziyarete açıldı.