İsrail’den iyi niyet göstergesi

Kahire’de bir araya gelen El Fetih ve Hamas temsilcileri, milli hükümet ve tutuklu gibi konuları tartıştılar. İsrail Ramazan ayı nedeniyle 770 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı

Dünya
10 Ağustos 2011 Çarşamba

Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısırlı yetkililerin arabuluculuğunda bir araya gelen Hamas ile El Fetih, görüşmeler sonucunda karşılıklı olarak hapis tuttukları, karşı harekete mensup politik tutukluları serbest bırakma konusunda anlaşmaya vardılar. El Fetih adına bir açıklama yapan Azzam El Ahmed, her iki tarafın da tutukluları Ramazan Bayramı’na kadar serbest bırakacağını açıkladı.

El Fetih ve Hamas ayrıca bir komite aracılığı ile Hamas’ın Gazze’deki yönetime el koyduğundan beri durdurulan ortak kurumların yapılanmasının kontrolünü sağlama konusunda anlaştılar. Hamas’ı Musa Ebu Marzuk temsil ederken, Hamas sözcüsü Sami Ebu Zahri, bu görüşmenin Filistin halkının iki grubun da ciddi olduğunu görmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Milli hükümet konusunda uzlaşma sağlayamayan taraflar, görüşmelere eylül ayında devam etme kararı aldılar. Mayıs ayında tarafların kimin başbakan olacağı konusunda bir anlaşmaya varamaması nedeniyle görüşmeler tıkanmıştı.

İSRAİL’DEN İYİ NİYET, HAMAS’TAN TEHDİT

Ramazan ayı nedeniyle iyi niyet göstergesi olarak İsrail, 200’ü cezasını doldurmak üzere olan 770 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Serbest bırakılan mahkumlar arasında Hamas liderlerinden Şeyh Hasan Yusuf da bulunuyor.

Hamas sözcüsü Hammad Er-Rakab, İsrail tarafından serbest bırakılan mahkumlar için düzenlenen bir törende, “Hamas, İsrail hapishanelerindeki son Filistinli de özgürlüğe kavuşmadan bu davadan vazgeçmeyecek, esir tutulan İsrailli asker Gilad Şalit de serbest bırakılmayacak” dedi. Er-Rakab ayrıca, takasta kullanılmak üzere daha çok İsrailli askerin esir alınması gerektiğini vurguladı.