Türkiye ve Arap Ligi'nden Suriye’ye uyarı

Suriye’de süren protestolara karşı şiddet uygulayan Beşar Esad yönetimine karşı Arap ülkeleri sert eleştirilerde bulundu. Arap Ligi Suriye’den şiddeti sonlandırmasını isterken üç Arap ülkesi Suriye Büyükelçilerini geri çağırdı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'a giderek Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile görüştü

Dünya
10 Ağustos 2011 Çarşamba

Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El-Arabi pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye’den protestoculara uyguladığı şiddeti acilen durdurmasını istedi. El-Arabi, Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın sözünü verdiği reformları uygulamak için hala zamanı olduğunu belirtti. El-Arabi, ülkedeki insan hakları ihlalleri ve uygulanan şiddetin soruşturulması için bağımsız bir ekip kurulmasını da talep etti Suriye’nin ayrılıkçı ve mezhepçi bir iç savaşa girebileceği uyarısında da bulundu. 

Aynı gün Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Aziz ülkesindeki bir televizyon programına katılarak, Suriye hükümetinin uyguladığı şiddeti “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Kral Abdullah, Suriye elçisini geri çağırma kararı aldı. Kuveyt ve Bahreyn de aynı şekilde Suriye büyükelçilerini istişare amacı ile geri çağırdı.

Salı günü Şam’da Başer Esad ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki şiddet olaylarının sona erdirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını Devlet Başkanına iletti. Başbakan Erdoğan, 6 Ağustos’ta konuyla ilgili, "Artık sabrın son anlarına geldik, bunun için de Dışişleri Bakanı'nı Suriye'ye gönderiyorum. Kendileriyle orada gerekli olan görüşmeleri yapacaklar. Suriye meselesi bizim bir iç meselemizdir. Çünkü bizim Suriye ile 850 kilometre sınırımız var, akrabalık, tarih, kültür bağlarımız var. Dolayısıyla orada olanlara seyirci kalamayız" demişti.

Şam Hükümeti’ne karşı eleştiriler gelirken, pazar günü Suriye Ordusu protestoculara saldırılarını sürdürdü. Hums ve Deir el Zur şehirlerinde yapılan saldırılarda 80 kişinin öldüğü bildirildi.  Mart ayının ortasından beri süren olaylarda 1650 sivil ve 390 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.