İsrail ve Filistinliler gizlice görüşüyor

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, FÖY Başmüzakereci Erekat ile görüşerek BM öncesi yaşanan anlaşmazlığa çözüm arıyor.

Dünya
3 Ağustos 2011 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, eylül ayında gerçekleştirilecek olan ve tek taraflı bir ‘Filistin Devleti’ kurulmasının görüşüleceği Birleşmiş Milletler toplantısından önce, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başmüzakereci Saeb Erekat ile yoğun görüşmelerde bulunuyor. Bu toplantılar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile koordineli olarak yapılıyor.

Haaretz Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, Peres ve Erekat yaptıkları toplantılarda doğrudan görüşmelerin başlamasının önündeki engeli oluşturan 1967 sınırlarına bir çözüm bulmak için Batı Şeria ve Doğu Kudüs haritaları üzerinde çalıştılar.

Seçeneklerden birinin toprak değişiminin gerçekleşmesi ve İsrail’e bırakılacak Yahudi yerleşimlerinin Filistinlilere telafi edilmesini öngörüyor. ABD’nin de önerisi olan bu seçeneğe göre kurulacak ‘Filistin Devleti’nin yüzölçümü Batı Şeria ve Gazze’ye eşit olmalı. 

Yapılan görüşmeler ile ilgili olarak iki taraf da açıklama yapmaktan kaçınırken Filistinli üst düzey bir yönetici görüşmelerin yapıldığını doğruladı.

Peres, Ramazan ayı vesilesiyle Arap medyasına verdiği mesajda, bütün taraflarla görüştüğünü belirtti. Tarafların talepleri arasında çok küçük farklar olduğunu ve eylül ayında bir kriz yaşanmayacağını söyledi. Peres Filistinlileri tekrar uzlaşma masasına çağırdı. Eylül ayının bir umut ayı olması gerektiğini söyleyen İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, tarafların uzlaşmadan yana olduğunu ve Birleşmiş Milletler’deki anlaşmazlığın devam etmesini tercih etmeyeceklerini belirtti.

Yetkililer, Birleşmiş Milletler’in Filistin Özerk Yönetimi’ni bir devlet olarak tanımasının iki tarafı birbirinden uzaklaştırmasından, tansiyonu ve şiddeti arttırmasından korkuyorlar.

Peres gazetecilere yaptığı açıklamada Netanyahu’nun Oslo Anlaşması’nın geçersiz olduğu ile ilgili iddiaların hiçbir temeli olmadığını söyledi.

Konut protestoları ile doktorların grevinden sonra yapılan anket sonuçlarında Netanyahu’nun popülaritesi azalmış olsa da Peres, iç yardım paketi ile ilgili olarak Netanyahu’yu desteklediğini belirtti. Peres’in Başbakan ve diğer bakanlarla yaptığı görüşmede hükümetin durumun ciddiyetinin farkında olduğunu ve bu paketin orta sınıfın yaşamını kolaylaştıracağını söyledi.