Ehud Barak, özür dilenebileceğini söyledi

İsrail Savunma Bakanı Barak, Gazze ablukası ve güç kullanımı için özür dilenmeyeceğini ancak Mavi Marmara operasyonu sırasında yapılan hatalar için dilenebileceğini söyledi.

Dünya
1 Ağustos 2011 Pazartesi

·    İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, ABD gezisi sırasında ülkesinin Gazze'ye uyguladığı abluka veya güç kullanımı için Türkiye'den özür dilemeyeceğini ancak 9 Türk vatandaşının öldüğü Mavi Marmara operasyonu sırasında yapılan hatalar yüzünden özür dilenebileceğini söyledi. Reuters bu açıklamayı "hafif özür" olarak niteledi. Barak'ın ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı toplantılar sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için "yaratıcı bir formüle ihtiyacımız var" dediği belirtildi.

ABD baskı yapıyor

Haaretz'e konuşan diplomatik yetkililere göre, İsrail ve Türkiye'nin Orta Doğu'daki istikrar için önemli olduğuna güçlü bir şekilde inanan ABD Mavi Marmara krizini sonlandırmak amacıyla bir formül bulmak için hem Kudüs hem de Ankara'ya baskı uyguluyor. Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ise, toplantı boyunca İsrail'in Türkiye ile uzlaşma yoluna ulaşmasının önemini vurguladığı belirtildi.

'Rapor problemli'
Toplantılar sonrasında konuşan Barak, "Özürden ben de hoşlanmıyorum ancak bu yapmamız gereken bir seçim" dedikten sonra Birleşmiş Milletler'in hazırladığı ancak yayınlanmasını ertelediği Mavi Marmara raporunda İsrail için çok problemli pasajlar olduğunu söyledi. Barak, Türkiye ile İsrail arasında bir uzlaşmanın İsrail askerlerine karşı hukuki yaptırımların önüne geçeceğini belirtti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu henüz bu konuda kesin bir karar vermese de Dışişleri Bakanı Avignor Lieberman'ın muhalefetine rağmen Barak bir süredir özrü destekliyor.