Madalyalı tenisçisi Bino Yeruşalmi “Ailemin desteği kazanmamdaki en büyük etken oldu”

Maccabi Oyunları’nda büyük başarı gösteren tenis ekibinin organizatörü ve oyuncusu Bino Yeruşalmi madalya ile döndükleri Viyana serüvenini anlattı.

 

Dora NİYEGO Spor
27 Temmuz 2011 Çarşamba

Spor geçmişinizden bahseder misiniz?

Basketbola Yıldırımspor’da küçük yaşlarda başladım. Tenise ise aktif basketbol hayatımdan sonra yöneldim. 1995-97 yıllarında Maccabiatlara basketbolcu olarak katıldım. Hâlâ İstanbul’da senior (35 yaş üstü kategori) turnuvalarında oynuyorum.

Jojo Pinto’nun başkanlığındaki, bu yılki Maccabiat Komitesi’ne ise tenis ekibini organize etmek üzere katıldım. Juniorlar ve masterlar’la güzel bir ekip oluşturduk.

Tenis ekibi kimlerden oluşuyor?

Yasmin Gülman, Eren İbrahimof ve Mark Kohen küçük yaşlardan beri tenise gönül verdikleri için, yaşları küçük olmasına rağmen büyük başarılara imza attılar. Open kategorisinde Çağla altın madalyayı kıl payı kaçırdı. Masterlar’dan David Yahya, Hayim Samuel Roni Goldenberg ve ben, Türkiye’yi başarı ile temsil ettiğimize inanıyorum.

Bu yılki oyunlardan bu sonuçları almayı bekliyor muydunuz?

Tenis ekibimiz ilk kez bu kadar madalya almayı başardı. Juniorlar’da Yasmin Gülman ve Mark Kohen gümüş madalya, Eren İbrahimof ise bronz madalya kazandı. Eren sakatlanmasaydı ve Mark’ın karşısında oynamak zorunda kalmasaydı en az bir gümüş madalya alırdı. Open Kızlar kategorisinde ise Çağla finalde İsviçreli rakibini zorlamasına rağmen gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı. Master kategorisinde David Yahya 55+’da, ben 45+’da birer gümüş madalya kazandık. Roni ve Hayim kötü kura yüzünden elendiler ancak bir sonraki Maccabiat’da bize madalya sözü verdiler. Open Mix kategorisinde Çağla ile ben yarı finalde elenerek bronz madalya ile yetindik. Sonuçta toplam beş gümüş, iki bronz madalya ile yurda döndük. Eşim ve çocuklarımın yanımda olmaları ve bütün maçlarımda  bana destek olmaları benim madalya kazanmamadaki en büyük etken oldu.

Diğer ülkelerin takımları ile iletişiminiz nasıldı?

Maçlarda çok tartışmalı anlar olmasına rağmen maç bitiminde çok güzel dostluklar kurduk. Maçlarda hakem olmamasına rağmen rakipler kendi aralarında tenis sporuna has asaletle maçları sorunsuz tamamladılar.

Maccabi Oyunları’nın size göre önemi nedir?

Bana göre Maccabiat Komitesi’nin asıl amacı Türk Yahudi Cemaati’nin diğer ülkelerin cemaatlerinde olduğu gibi sık sık spor organizasyonları tertip etmesi ve böylece gençlerimizi sporla ilgilenmeye yöneltmeleri olmalıdır. Maccabiatlar ise bir motivasyon aracı olmalıdır.

Bence en büyük başarı daha önce hiç oyuncusu olmayan bir badminton takımının oluşturulması ve bu takımın birçok madalya alarak bizi en güzel şekilde temsil etmeleri olmuştur. Umarım bu oyuncular badminton oynamaya devam ederler ve ilerde daha da büyük başarılara imza atarlar.

Viyana’daki oyunlardan izlenimleriniz nelerdir? Bize biraz da oradaki havayı aktarır mısınız?

2500 Yahudi sporcunun bir arada kardeşçe yarışmaları ve onlardan biri olmak benim için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Muhteşem bir organizasyonun yanı sıra  Avusturya hükümetinin gösterdiği ilgi ve yakınlık görülmeye değerdi. Aynı zamanda Avusturya sporcularına ait spor kompleksi kıskanılacak boyuttaydı. Umarım ilerde bir gün biz de böyle bir komplekse sahip oluruz.