17 Temmuz 1936– İspanya İç Savaşı başladı. İspanya iç Savaşı’nda Alman-İtalyan destekli faşistlerin, Sovyet destekli partizanları yenmesi, Stalin’in, Hitler’den korkup saldırmazlık anlaşması imzalamasına dolayısıyla Hitler’in de bütün Avrupa’yı avucunun içinde hissetmesine ve 2. Dünya Savaşı’nın daha da çabuk çıkmasına neden oldu.
Bunu önceden fark eden dünya Yahudileri ise partizanlara büyük katkı sağladılar. İspanya dışından gelip partizan saflarında savaşan gönüllülerin yüzde 25’ini çeşitli ülkelerden gelen Yahudiler oluşturmaktaydı.
18 Temmuz
1925- Hitler Kavgam kitabını yayınladı.1994 –Buenos Aires’te Yahudi merkezine (AMIA) bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 85 kişi öldü, 200’den fazla kişi yaralandı.
19 Temmuz
1942 – Polonya’da Himmler’in emriyle ‘Reinhard Operasyonu’ başlatıldı. Bu operasyona göre Polonya’daki Yahudiler küçük köylerden toplanarak yedi büyük gettoda toplatıldı. Bunun amacı ise Bütün Yahudilerin yokedilmesini öngören ‘nihai çözüm’ adlı planın uygulanmasını kolaylaştırmaktı.
1953 - Starbucks’ın kurucusu Howard Schultz Brooklyn’de doğdu.
20 Temmuz
1930 – Maxim Litvinov Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı oldu. Asıl adı Meir Finkelstein olan Litvinov, 1876 yılında Polonya’da doğdu. 1898 yılında İşçi Partisi’ne girdi ve ismini Litvinov olarak değiştirdi. Daha sonra ise Bolşeviklere katıldı. Sovyet hükümetinin 1933 yılında ABD tarafından tanınmasında Litvinov’un büyük payı vardır. 1930’larda Dışişleri Bakanı olarak batıyla anti-faşist bir blok kurmak için uğraştı ancak başaramadı. Stalin’in Hitler’le ilişkileri geliştirmek istemesi üzerine bakanlıktan ayrılmak zorunda kaldı.
21 Temmuz
1816 – Asıl adı Israel Beer Josaphat olan Julius Reuter, Almanya’da dünyaya geldi.
1970 –Libya’da tüm Yahudi malları kamulaştırıldı.
22 Temmuz
1917 – Yahudi kökenli eski savaş bakanı Kerensky, Rusya Başbakanı oldu. Ancak bütün iyiniyetine rağmen güçlü bir lider olamadı ve sadece 4 ay iktidarda kalabildi.
1980 – İsrail parlamentosu Knesset Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etti.
23 Temmuz
1949 –Türkiye Hükümeti İsrail Devleti’nin bir temsilcisinin İstanbul’da çalışmasına izin verdi. Ekim 1949’da ise aynı kişi (Victor Elyachar) başkonsolos olarak atandı.