İsrail Kabinesi Türkiye ile uzlaşmayı görüşmek için toplanıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail'in güvenlik kabinesi, gelecek hafta Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dilenmesini de içeren bir uzlaşma anlaşmasını değerlendirmek üzere toplanacak.

Dünya
22 Temmuz 2011 Cuma
Sayısı bir süre önce 8'e çıkan ve şimdilerde "Sekizler" olarak adlandırılan kabine toplantısında, Türkiye'yle uzlaşma anlaşmasının kabul edilip edilmeyeceğine karar verileceği bildirildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, özür konusunda, BM'nin Mavi Marmara olayıyla ilgili soruşturma raporunun açıklanacağı 27 Temmuz Çarşamba gününe dek kararını vermesi gerekiyor.
İsrail basınında, Savunma Bakanlığı ve İsrail ordusu yetkililerinin ardından, Netanyahu'nun da Türkiye'den özür dilenmesini düşündüğü yolundaki haberler yoğunlaştı. Netanyahu'nun ise sınırlı bir özürden yana olduğu ifade edildi.
 
 
Liberman'dan Netanyahu'ya sert çıkış
Türkiye'den özür dilenmesine şiddetle karşı çıkan Lieberman, dün partisi Yisrael Beiteniu'nun (Evimiz İsrail) grup toplantısında, sınırlı bir özrü düşündüğü konusundaki haberler nedeniyle İsrail Başbakanı'na yüklendi.

Parlamentoda sivil toplum örgütlerinin kovuşturulması ile ilgili önerilerinin kabul edilmemesi nedeniyle zaten Netanyahu'ya öfkeli olduğu bilinen Lieberman, Netanyahu'nun bir kez daha uluslararası baskılara teslim olduğu görüşünü ileri sürdü.

"Bu, hukuki değil, diplomatik bir sorundur. Bu, İsrail askerlerinin terk edilmesi anlamına gelecektir. Bu, diplomatik açıdan bir sorumsuzluktur, diplomatik bir teslim olmadır" diyen Lieberman, Türkiye'den özür dilenmesi için hukuki argümanlara başvurulmasının, baskılara karşı acizliğin göstergesi olduğunu ifade etti.

Haaretz gazetesi ise Netanyahu'nun geçen bir yıl boyunca, şimdiki uzlaşma taslağına benzer bir anlaşmayı imzadan iki kez Dışişleri Bakanı Lieberman'ın şiddetli itirazı nedeniyle  geri çektiği belirtildi.  Lieberman'ın itiraz gerekçesinin ise Türkiye'den özür dilenmesinin teröre teslim olma anlamına geleceğini söylediği kaydedildi.

Haaretz'e bilgi veren üst düzey bir diplomatik kaynak, Netanyahu'nun anlaşmayı bir koalisyon krizi çıkabileceği korkusuyla son anda geri çektiğini belirtti. Türkiye'ye 2010 yılı Mart'ında yapılan görüşmelerin de benzer bir taslakla sonuçlandığı, Netanyahu'nun bunu tartışmaya açtığı ve yine Lieberman'ın itirazı nedeniyle vazgeçtiği hatırlatıldı.