Irkçılığa karşı direniş pulları

Liberya, Gambiya ve Sierra Leone ülkelerinin posta servisleri, Apartayd ve ırkçılıkla savaşan on iki Yahudi anısına üç set anı pulu yayınladı.  Bir anı sayfasında, “Güney Afrika apartaydına karşı mücadelede Yahudilerin yönetimdeki beyazlara karşın yüzde 2500 oranında temsil edildiği tahmin ediliyor.

Diğer
13 Temmuz 2011 Çarşamba
Liberya, Gambiya ve Sierra Leone ülkelerinin posta servisleri, Apartayd ve ırkçılıkla savaşan on iki Yahudi anısına üç set anı pulu yayınladı.  Bir anı sayfasında, “Güney Afrika apartaydına karşı mücadelede Yahudilerin yönetimdeki beyazlara karşın yüzde 2500 oranında temsil edildiği tahmin ediliyor.

Bu pullar, Yahudilerin Afrika kardeşlerinin özgürlükleri için yaptıkları olağanüstü fedakârlıkları doğrular niteliktedir. Aynı zamanda da 20. yüzyılda insanlığa yapılmış en anlamlı katkılardan biri olarak görülmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Liberya baskısında Helen Suzman, Eli Weinberg, Esther Barsel ve Hymie Barsel anıldı. Sierra Leone baskısında Yetta Barenblatt, Ray Alexander Simons, Baruch Hirson ve Norma Kitson’un fotoğraflarından oluşan pullar varken, Gambiya baskısında Ruth First, Hilda Bernstein, Lionel ‘Rusty’ Bernstein ve Ronald Sepal görülüyor. 

Helen Suzman

Aralarında en çok bilinen kişi olan Helen Suzman, 1917 yılında Güney Afrika’nın bir maden kasabası olan Germiston’da doğdu. Anne ve babası Samuel ve Frieda Gavronsky, Litvanya’da Yahudilere karşı uygulanan yasaklardan kurtulmak için Güney Afrika’ya gitmişlerdi. Suzman, ekonomik olarak düzensiz bir aile ortamında büyüdü ve bir manastırda eğitim gördü. Daha sonra Witwatersrend Üniversitesi’ne başvurdu ve Güney Afrika’nın en ünlü beyaz parlamenterlerinden biri ve tutkulu bir insan hakları eylemcisi oldu. 1959 yılında Suzman’ın da dahil olduğu on iki parlamenter Birleşik Parti’den ayrılıp akabinde tüm Güney Afrikalılara daha fazla hak tanıyan ve liberal bir programı olan Gelişim Partisi’ni kurdular. Suzman, yönetimdeki Ulusal Parti’ye yaptığı güçlü ve sert eleştirilerle tanındı. Bu, o dönemlerde beyazların pek göstermediği bir davranıştı.

Parlamentoda, “Kahrolası Yahudi” gibi hakaretlere maruz kaldı ama emekli olduğu 1989 yılına kadar 36 yıl görevde kaldı. Emekliliğinden sonra da Güney Afrika politikasında aktif rol oynadı. 2009 yılında 91 yaşında huzurlu bir şekilde uykusunda hayata veda etti.

Eli Weinberg

Eli Weinberg, 1908 yılında Letonya’da dünyaya geldi. Çocukluğunda I. Dünya Savaşı’nı ve 1917’deki Ekim Devrimi’ni yaşadı ve bunlar sosyalist politik görüşünün temelleri oldu. Annesi, kız kardeşi ve diğer aile fertleri Nazi kamplarında öldürüldü. Weinberg, Güney Afrika Komünist Partisi’nin (SACP) komite üyesi olmaktan suçlu bulundu ve beş yıl hapse mahkûm edildi.

Esther ve Hymie Barsel

Esther Barsel, Litvanya’da doğdu. Güney Afrikalı bir politikacı ve köklü bir SACP üyesiydi. Kocası Hymie ise Johannesburg’lu Siyonist bir ailenin oğluydu. 1930’larda Blackshirt Hareketi’ne karşıt gösterilerde yer alırken saldırıya uğradı. Çift, Bram Fisher davasındaki on beş sanıktan ikisi idi. Esther üç yıl ağır işçiliğe mahkûm edildi.

Yetta Barenblatt

Barenblatt, 1913 yılında İrlanda’da doğdu. Bir arkadaşı, iş bulma sözü ile Güney Afrika’ya gitmesi için onu teşvik etti ve orada sendika kurucusu oldu. 1956’da ihanet suçlaması ile tutuklandı ama serbest bırakıldı. 1960’lardaki olağanüstü hal döneminde yirmi kadın ile beraber nezarete alındı ve burada sekiz günlük açlık grevi yaptı.

Ray Alexander Simons

Simons, Letonya’da doğdu. Okul çağındayken popüler makamlara uzak durmasına rağmen daha sonra bunlardan biri olan politikayı seçti. Güney Afrika’ya göç ettiğinde işçi eylemcisiydi ve anti-Apartayd aktiviteden men edilmişti ama yine de eylemlerine devam etti.

Baruch Hirson 

Güney Afrikalı olan Hirson, eylemleri nedeniyle dokuz yıl hapse mahkûm oldu. Johannesburg Kalesi, Pretoria ve Pretoria hapishanelerinde yattı.

Norma Kitson

Kitson, Johannesburg’da yeraltı başının askeri kanadı ile birlikte çalıştı ve eylemleri nedeni ile Londra’ya sürüldü. Ancak Trafalgar Meydanı’ndaki Güney Afrika elçiliğinde sürekli grev gözcülüğü yaparak eylemlerine devam etti.

Ruth First

Güney Afrika’da doğan First, patates tarlalarında ağır şartlarda çalıştırılan siyahiler, göçmenler, otobüs boykotları ve 1950’lerdeki yoksulluklarla ilgili haberler yapan bir gazeteci olarak çalıştı.

Hilda ve Lionel Bernstein

Hilda ve Lionel ‘Rusty’ Bernstein 1941’de evlendiler. Hilda siyahi maden işçilerinin yasadışı grevlerine yardımcı olduktan sonra kışkırtma suçu ile hüküm giydi. Eşi Lionel ise Apartayd çökünce Güney Afrika’nın devlet başkanı olan Nelson Mandela ile beraber suçlanıp tutuklandı. 

Ronald Sepal

Sepal, göze çarpan sosyalist bir gazeteciydi. Tutkulu bir şekilde Amerika’dan Güney Afrika’ya ekonomik boykot uygulaması için tartışmalara girmiş ancak pek taraftar toplayamadı

Çeviri: Dr. Yusuf ABUDARA