Yahudi karşıtı karikatüre özür

Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Konseyi Filistin Müfettişi Richard Falk, kişisel blogunda yayınladığı antisemit karikatür nedeniyle özür diledi.


Nelly BAROKAS Kültür
13 Temmuz 2011 Çarşamba

ABD’li Richard Falk’un yayınladığı karikatürde başında bir kipa bulunan ve ABD tişörtü giyen bir köpek kanlı bir iskeletin kemiklerini kemirirken Özgürlük Heykeli’nin eteklerine pisliyor.

ABD’de karikatür yayınının ortaya çıkması ile tepkiler yükseldi. Karikatürü blogundan silen Falk, karikatürün Yahudi karşıtı bir içeriği olduğunu kabul etti ve özür diledi. Falk; “Karikatürün gerçekten antisemit simgeler içerdiğinin şimdi farkına vardım. Daha önce gözümden kaçmış. İsrail politikalarını ve bazı durumlarda verilen Siyonist desteği şiddetle eleştirdiğim halde niyetim hiçbir zaman hiçbir şekilde Yahudileri küçük düşürmek değildi. Bunun yanı sıra insanlığın geleceği için doğa ile barış içinde olmalı hayvanlara da gereken saygıyı göstermeliyiz. Aynı zamanda benim İsrail’e karşı bakış açım nedeniyle itibarımın geri alınması yönünde müracaatlar olduğunun farkındayım” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray Dışişleri Komitesi’nden Ileana Ros-Lehtinen, Richard Falk’un karikatürü ile ilgili şikayetini ABD Kongresi’ne taşıdı, 80 yaşındaki Falk’un görevine son verilmesini talep etti. Ayrıca birçok Yahudi kuruluşu Falk’un görevden geri çekilmesi çağrısında bulundu. Yapılan yorumlarda bu tür bir kişinin BM’de yeri olmadığı ileri sürüldü. Anti-Defamation League (ADL) BM’ye yaptığı çağrıda Richard Falk’ın alenen suçlanmasını istedi. Kendisi de bir Yahudi olan Richard Falk, 40 yıldır Princeton Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk ve Uluslararası İlişkiler eğitimi veriyor.