Tatil planlamasına çocuğunuzu da dahil edin...

Tatil dendiğinde hepimizin aklına gezmek, eğlenmek, dinlenmek gelir. Çocuklar için de durum böyledir. Aynı zamanda ödev ve sınavlarla yüklü sorumlulukların ardından, on aylık bir tempodan sonra gelen güzel bir moladır. 


Gençlik - Eğitim
13 Temmuz 2011 Çarşamba

Çocuğun bir sonraki yıla dinlenmiş, sağlıklı, mutlu başlayabilmesi için bir bekleme dönemi diyebileceğimiz tatil, toprağın nadasa bırakılmasına benzetilebilir. Üzerine bir şey ekmesek bile, toprağı kuvvetlendirmek için bakım yaparız, ayrık otlarını ayıklarız vb. çocuğumuza da benzer bir destek vermek gereklidir. Kurallarla çevrili bir tatil önerisi değilse de, tatilden döndüğünde gireceği okul ortamının gerekliliklerini hatırlatarak, onu boğmadan, onu kendisi için güçlendirerek sağlayabiliriz bunu. Bu amaçla ilk bir iki haftalık dinlenmeden sonra, zorlandığı derslerle ilgili tekrarlar yapması, varsa eksiklerini gidermesi önemlidir. Akademik olarak çok başarılı dahi olsa, öğrenmeye olumsuz etki eden bir faktör olan unutmanın engellenmesi için, okuldan önerilen ya da ilgisini çeken kitapları okumak, özellikle yabancı dille ilgili pratikler yapmak bir yandan onu entelektüel olarak geliştirirken, bir yandan da okul yaşamına olumlu yatırım yapmasını sağlayacaktır.   

Başarısızlıkların nedeni

Tatil, veli için de çocuğuyla ilgili düşünme fırsatı anlamında kıymetli bir zamandır. Özelikle başarısız kabul edilen çocukları yargılamadan önce, bunun olası nedenlerini düşünmek faydalı olacaktır. Çocuğunuzun okul başarısının düşük olmasında pek çok etken vardır. Bunlar, öğrenmeyle ilgili yaşadığı güçlükler, kişisel ve ailesel faktörler olabilir. Dolayısıyla tatil dönemi, çocuğun, varsa başarısızlığının, adı geçen nedenlerden hangisi ya da hangileriyle ilgili olduğunun araştırılması için de bir fırsattır. Aile tarafından başarısızlık değerlendirilirken, durumun çocuğun görev ve sorumlulukları ya da ihmalleri ile mi, yoksa bireysel yapısına bağlı yapabilirlik düzeyi ile mi ilgili olabileceği gözetilmelidir.

Tatilde de çocuğun karar verme sürecine dâhil edileceği bir planlama yapılması, hem sürece dâhil olma anlamında ona özgüven kazandıracak, hem de zamanını kullanmayı öğretecektir. Çocuğun kişisel gelişimine uygun şekilde yönlendirilmesinde aileye rol düşmekle birlikte, dayatılmış ve onun fikri alınmamış bir planlama çocuğa iyi gelmeyecektir. Bu planlamada uyku saatleri, dersleri ya da okuyacağı kitap- yayınlarla ilgili paylaşımlar, ev içinde alacağı sorumluluklar vb. yer alabilir. Önemli bir kavram olarak sorumluluk, sizinle bu planlamayı yaparken devreye girmiş olacaktır bile.

Tatiller aynı zamanda ailelerin yakınlaştığı, uzak ilişkilerin bile pekiştiği bir dönemdir. Sosyal bir birey ve okul gibi kalabalık bir grupta yer alan çocuk için bu iletişim kanalları önemlidir. Başta çekirdek aile olmak üzere, özellikle geniş aile, aile dostları ve arkadaşlarla bir araya gelmek, ortak faaliyetlerde bulunmak, birbirlerini daha yakından tanımaları sağlayacak,  bir yandan aile içi ilişkileri kuvvetlendirirken, diğer yandan da çocuğa sosyal becerilerini geliştirme adına fayda sağlayacaktır. 

Sosyal paylaşım önemli

Sosyal ilişkilerin gelişmesi için yapılabilecek bir diğer yol da hem bedensel gelişimine hem de kişilik gelişimine yardımcı olacak, ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklere yönlendirilmesi, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmasıdır. Spor ve sanatın aynı zamanda bireyin, uyumlu, sorumluluk sahibi ve görev bilinci gelişmiş niteliklerini geliştiren birer disiplin dalı oldukları unutulmamalıdır. 

Tatili hem eğlenceli hem de verimli kılacak yollardan biri olarak yaz okulları da düşünülebilir. Bu kurumlar sanatsal, sporsal, sosyal etkinlikler kadar öğrencinin düşünme becerisi ve öğrenme sürecini de aktif kılan çalışmalar da yaptıklarından, çok yönlü olarak öğrenciyi geliştirebilir. Yaz okulu seçeneği düşünüldüğünde de mutlaka çocuğun görüşleri alınmalı, onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler hakkında seçim yapma hakkı tanınmalıdır.  



Elvan YÜKSEL

Rehber Danışman

Ulus Özel Musevi İlköğretim Okulu