Entebbe baskını

3 Temmuz

1925 – Asıl adı Bernard Swartz olan aktör Tony Curtis Bronx’ta doğdu.

1940 – Eichmann, Madagaskar planını hazırladı. Planın amacı bütün Avrupa Yahudilerini zorla Madagaskar’a göç ettirtmekti. Bu plan 1 Şubat 1942’de yerini Yahudi ırkının tümden yok edilmesini öngören ‘nihai çözüm’ adlı plana bıraktı.

Kavram
13 Temmuz 2011 Çarşamba

4 Temmuz

1883 – Asıl ününe ölümünden sonra kavuşan Yahudi asıllı Çek yazar Franz Kafka doğdu. 

1976 – Entebbe baskını: Air France’a ait yolcu uçağı Tel Aviv – Paris seferini yaparken Filistinli teröristlerce kaçırıldı. Teröristler Uganda hükümetinden de yardım almaktaydı. Baskın sırasında 248 yolcu ve on iki mürettebattan üç kişi hayatını kaybetti. Operasyon toplam 53 dakika sürdü; sekiz teröristin tamamı ve 45 Uganda askeri öldürüldü, Uganda hava kuvvetlerine ait on bir uçak tahrip edildi. İsrailli komandolardan ise sadece İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kardeşi Yonatan Netanyahu açılan ilk ateş sırasında hayatını kaybetti.

5 Temmuz 

1764 – Yahudi Mendoza olarak tanınan, boks sporunun kurucularından Daniel Mendoza doğdu. 

1950 – Knesset tüm Yahudiler için geçerli olan ‘geriye dönüş yasa’sını onayladı.

6 Temmuz

1934 – Türkiye hükümeti Trakya olaylarının bir yanlış anlamadan kaynakladığını ve sorumlu memurların bulunup cezalandırılacağını duyurdu.

7 Temmuz 

1887 – Asıl adı Moishe Zakharovich Shagalov olan Marc Chagall, Beyaz Rusya’da doğdu.

8 Temmuz

1940 – Sefaradların Tel Aviv Belediyesindeki temsilcisi Türkiye doğumlu David Benveniste vefat etti. Cenazesine binlerce kişi katıldı.

9 Temmuz

1909 – İran Yahudileri bir ayaklanma sırasında Türk Konsolosluğuna sığındı. Hahambaşının yoğun çabaları sayesinde Osmanlı uyruğuna geçerek hayatlarını kurtardılar. 

1926 Amerikalı AIDS aktivisti Dr. Mathilde Krim Komo, İtalya’da doğdu. Krim 1981 yılında görülen ilk AIDS vakasıyla birlikte kendini bu hastalığın toplumda duyurulmasına atadı ve çok başarılı oldu. Krım bu amaçla 1985 yılında AIDS Medical Foundation (AMF)’ın kurulmasını sağladı.


Hazırlayan: Metin Delevi 
Derleyen Sento Almaleh