Nazi simgesi gençlik oteline dönüştürüldü

Dünyanın en büyük oteli olarak inşa edilen ancak Nazi askeri merkezi olarak kullanılan Baltık Denizi kıyısındaki bina, gençlik oteline dönüştürülerek kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Dünya
13 Temmuz 2011 Çarşamba

Nazi döneminin önemli simgelerinden olan ve Almanya’nın Baltık kıyısındaki Prora şehrinde dünyanın en büyük oteli olarak inşa edilen bina yıllarca süren tartışmalardan sonra gençlik oteli olarak yenilendi ve geçtiğimiz hafta hizmete açıldı. Almanya’nın en iyi sahil şeridinde bulunan 4,5 kilometre uzunluğundaki otelin on bin odası var. 

Yerel tarihçiler ve halk tarafından Nazi geçmişi nedeniyle tartışma yaratan bina hiçbir zaman otel olarak kullanılmadı. Askeriyeye hizmet veren bina, Nazilerin ‘neşeden güç doğar’ (Kraft durch Freude) projesinin bir parçası olarak yirmi bin sivil Almanı organize tatil programı ile savaşa hazırlamayı amaçlıyordu. 

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla 1939 yılında inşasına ara verilen bina, bu haliyle bile Nazi döneminin en önemli ve büyük projelerinden biri oldu. 1937 yılında Paris Dünya Fuarı’nda ödül alan otel projesi 8 bloktan oluşurken savaşın başlaması ile ara verilen ve hiçbir zaman tamamlanmayan bina 5 bloktan oluşuyor. 

Prora Belediyesi, binanın Nazi, Sovyet ve Doğu Alman tarihinin görülebileceği bir müzenin çalışmasını sürdürüyorlar. Müzenin 2013 yılında açılması planlanıyor.