İsrail: İran ve Hizbullah doğalgazın peşinde

İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon mecliste yaptığı konuşmada, İran ve Hizbullah’ın İsrail’in Akdeniz'de doğalgazı bulmasından sonra karasularının sınırlarını değiştirmeye çabaladığını belirtti.

Dünya
13 Temmuz 2011 Çarşamba

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik İlişkiler Bakanı Moşe Ya’alon pazar günkü meclis toplantısında, Lübnan’ın karasuları taleplerinin ardında İran ve Hizbullah’ın olduğunu belirtti. Lübnan'ın Birleşmiş Milletler’de İsrail ile olan karasuları ile ilgili bir talebi bulunuyor. Ya’alon, bunun İsrail ile yeni bir anlaşmazlık yaratma bahanesi olduğunu ifade etti. Ya’alon, “Kıbrıs ile imzaladığımız anlaşma, Kıbrıs ve Lübnan arasındaki anlaşmayı etkilememekte. Gaz sondajına başladığımızda ortaya çıkan bu durum, Hizbullah ve İran’ın İsrail ile çatışma niyetinden başka bir şey değil. Lübnan ve Kıbrıs arasında belirlenen ve anlaşılan karasuları üzerine yeni bir sınır çizmeye ve onu da güneye bizim karasularımıza kaydırmaya karar verdiler. Yapmak istedikleri Sheba Çiftlikleri’nde olduğu gibi bir çakışma noktası yaratmak” dedi. 

Meclis toplantısında hükümet, İsrail’in kuzey karasularını ayıracak bir sınır çizilmesini kabul etti. Karasuları dahilinde ülkenin ekonomik olarak hakları korunacağı gibi, sualtı doğal kaynaklarını kullanma hakkı da olacak. İsrail bu sınır konumunu gelecek günlerde Birleşmiş Milletler’e iletecek.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da konu ile ilgili olarak mecliste Lübnan’ın BM’ye ilettiği karasularının, ülke sınırlarının daha da güneyinde olduğunu gördüklerini ve bu sınırın İsrail’in Kıbrıs’la anlaştıkları alana kaydığını belirtti. Uluslararası deniz hukukuna uygun olarak karasularının belirlenmesi için gerekli başvuruları yapacaklarını açıkladı. Buna rağmen ABD yönetiminin bir çalışma yapmadan Lübnan’ın teklifini kabul ettiği bildirildi.  Akdeniz’de karasuları ile ilgili olarak ortaya çıkan yeni durum, milyarlarca dolar değere sahip sualtı doğalgaz ve petrol yataklarının paylaşımını doğrudan etkiliyor.