Hama kentinde Esad yanlılarından, ABD ve Fransa'ya tepki

Suriye'nin merkezi olan Hama kentinde ABD ve Fransa büyükelçileri dün Esad yanlılarının hedefi oldu. Yüzlerce kişi ABD ve Fransa büyükelçiliklerine saldırarak, binalarda hasara neden oldu. Olaylarda Fransız elçilik çalışanlarının yaralandığı belirtildi.

Dünya
12 Temmuz 2011 Salı

Batılı diplomatların geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Hama ziyaretine öfkelenen Esad yanlıları, ABD ve Fransa büyükelçiliklerini hedef aldı.

Şam'daki ABD elçiliği kompleksinin dış kısmındaki binanın camlarını kıran göstericiler, duvarın üstündeki demirlere de Suriye bayrağı astı.

Associated Press'in saldırının ardından geçtiği fotoğraflarda, binanın duvarına ABDBüyükelçisi'ne hakaret içeren grafitiler de çizildiği görüldü. Saldırıda büyükelçilik personelinden yaralanan olmadığı belirtildi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Esad yanlılarının elçilik binasının ardındanABD'nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un Şam'daki rezidansına yönelik bir saldırı girişiminde bulunduğunu söyledi. Yetkili, Ford'un saldırılar sırasında elçilikte olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'DEN KINAMA

ABD'li yetkililer, Suriye hükümetini saldırılara müdahale etmekte geç kalmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü, yaptığı açıklamada, Suriye yönetimini, ABD Büyükelçiliği'ni koruyamaması nedeniyle resmen kınayarak, hükümet yanlısı bir televizyon kanalının, bu saldırıyı yüreklendirdiğini savundu.

Sözcü, "Suriye hükümetinin, elçiliğimizi korumayı reddetmesini şiddetle kınıyoruz ve zararın tazminini talep ediyoruz. Suriye hükümetine, aynı zamanda kendi halkına karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.


FRANSIZ ELÇİLİK ÇALIŞANLARI YARALANDI

Benzer bir saldırı girişimi Fransız Büyükelçiliği'ne de yapıldı. Ancak Fransız Büyükelçiliği binasına girmek isteyen Esad taraftarları güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı.

Çıkan arbedede Fransız Büyükelçiliği'nin güvenlik görevlilerinin göstericileri dağıtmak için üç kez uyarı atışı yaptığı bildirildi.

Fransız elçiliğine yönelik saldırıyı teyit eden Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, kimliği belirsiz kişilerin büyükelçilik binasına girmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını söyledi.

AFP'nin haberine göre, Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, olaylar sırasında üç elçilik çalışanının yaralandığını belirtti. Sözcü, göstericilerin Fransız Büyükelçi'nin arabasına da zarar verdiğini ifade etti.


HAMA ZİYARETİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI   

ABD Büyükelçisi Robert Ford ve Fransa Büyükelçisi Eric Chevallier, geçtiğimiz hafta içerisinde Suriye'deki protestoların yoğunlaştığı Hama kentini ziyaret etmişti.

Bu ziyaret, özellikle Esad yanlılarında büyük tepkiye yol açmıştı. Bugün Esad yanlıları, Hama ziyaretini protesto etmek amacıyla her iki büyükelçilik önünde eylem düzenliyordu.


2006'DA BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ

ABD'nin Şam Büyükelçiliği'ne yönelik en ciddi saldırı 2006 yılında düzenlendi. Dört kişi, silah, el bombası ve bomba yüklü bir araçla büyükelçilik binasına saldırmak istedi.

Bomba yüklü aracın patlamaması üzerine binayı koruyan Suriye güvenlik güçleri saldırıyı püskürterek, dört saldırganı da öldürdü. Olayda ayrıca bir güvenlik görevlisi ve yoldan geçmekte olan bir Suriyeli sivil de hayatını kaybetti.