Eylem planı...

Filistin yanlısı aktivistlerin İsrail'e hava yoluyla topluca girme girişiminin yapılacagı bildirildi, öncülüğünü ise ABD'de bulunan Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin kurucularından Dr. Paul Larudee'nin yaptığı bildirildi. 

Dünya
7 Temmuz 2011 Perşembe

Kampanya çerçevesinde yüzlerce kişinin muhtemelen Perşembe gecesi ve Cuma günü tarifeli uçuş yapan uçaklarla İsrail'in tek uluslararası havalimanı olan Ben Gurion'a inip, Filistin toprakları'na dayanışma ziyaretinde bulunmayı planladığı belirtildi. 

İsrail karşıtı eylemleri nedeniyle 2006 yılında İsrail mahkemesi tarafından gözaltına alınan ve sınırdışı edilen Larudee, Mavi Marmara gemisinde de yer almıştı. 

Dr. Larudee, kampanyanın genel hatlarını duyurmakla birlikte, İsrail'e gitmesi planlanan kişilerin adını gizli tutsa da, bunlar arasında Norman Finkelstein, Amerikalı siyasal bilimci Alan Derskowitz, İngiliz eski milletvekillerinden George Gallowey ile 1976 Nobel Barış Ödülü sahiplerinden İrlandalı Mairead Maguire'in gibi tanınmış kişilerin olduğu belirtildi. 

Kampanya organizatörleri, 600'den az olmayacağı kaydedilen aktivistleri havalimanında engelleyip, İsrail'e sokmadan ülkelerine geri gönderme teşebbüslerine karşı aktivistlerin "pasif direniş" gösterebileceklerini de bildirdi. 

İsrailli yetkililer ise aktivistleri ülkeye sokmamakta kararlı. 

İsrail Başbakanlığı yaptığı açıklamayla, aktivistlerin Filistin topraklarına yapmayı planladıkları dayanışma ziyaretini "İsrail'in varolma hakkına zarar vermeye yönelik girişimlerin bir devamı" diye nitelendirdi. 

İç Güvenlik Bakanı İzak Aharonoviç ise Nasıra'daki bir törende yaptığı konuşmada "Önümüzdeki günlerde Avrupa'nın her yerinden yüzlerce radikal eylemcinin provokasyonlar ve yasadışı gösteriler düzenlemek ve kendi ülkemizdeki meşruiyetimizi zedelemek amacıyla İsrail'e gelmeleri bekleniyor" dedi. 

Aharonoviç "Şunu açıkça belirteyim ki, egemen ve demokratik bir devlet olarak bunlara propaganda yapma, karışıklık çıkarma, yasadışı gösteriler yapma fırsatını vermeyeceğiz. Yasaları ihlal etmeye ve sükuneti bozmaya teşebbüs edecek bu holiganların İsrail'e girmelerine izin verilmeyecek ve yasalar ve uluslararası sözleşmelere uygun olarak geldikleri ülkelere geri gönderileceklerdir. Mesajım açık ve kesindir: 

Girişiminizin başarıya ulaşamayacağını ve buraya gelmekten vazgeçmekle iyi edeceğinizi bilin. Ama, İsrail devleti, güzellikleri ve harika vatandaşlarıyla tanışabilmeniz için sizleri turist olarak ağırlamaktan mutlu olacaktır" diye konuştu. 

Güvenlik Personeli, Yarından İtibaren Ben-Gurion'a Yığılacak

İsrail polisleri ve diğer güvenlik personeli hazırlıklar için yarın itibarıyla Ben Gurion havalimanına yığılacak. Aralarında özel anti-terör timlerinin de bulunduğu yüzlerce güvenlik personeli ve polisin hem havalimanına inenlerin sorgulanmaları, hem de muhtemel gösterilere karşı hazırlık yaptıkları bildirildi. 

İsrail basınına göre, özellikle Amerika ve Avrupa'dan gelecek "şüpheli" uçaklar, bir önlem olarak Ben Gurion'daki iç hatlar terminaline yönlendirilecekler ve yolcular burada dikkatle kontrol edilecekler.