“Tüm yaşananları arkamızda bırakalım"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İsrail’in Türkiye ile aralarında yaşananları arkasında bırakmak istediğini belirtti.


Dünya
6 Temmuz 2011 Çarşamba

Barak, konuşmasında “Türkiye çok önemli bir ülke. İsrail ile birlikte, bölgedeki dört anahtar ülkeden biri,” dedi. İsrail’in bu ülkelerle ilişkilerine değinen Barak, Suudi Arabistan ile kötü olmayan ilişkiler içinde olduklarını, İran’la ise düşmanca ilişkiler içinde olduklarını belirtti. Mısır ile İsrail’in bir barış anlaşması bulunmasına rağmen, bu ülkeyle de çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduklarını kaydetti. Barak, “Bu nedenle, Türkiye ile olan ilişkilerimizi doğru bir düzleme getirmeye niyetliyiz” dedi.

New York’ta zirve 

BM raporunun yayınlanmasından önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Stratejik İlişkiler Bakanı Moşe Ya’alon New York’ta bir araya geldi. Tarafların Mavi Marmara hakkında her iki ülkenin de kabul edeceği bir açıklama üzerinde çalıştıkları belirtildi. 

Türkiye "özür"den vazgeçecek mi?

İsrail basını Türkiye ile İsrail’in Mavi Marmara ile ilgili olarak anlaşmaya varmak üzere olduklarını iddia etti. Anlaşma koşulu olarak Türkiye’nin hayatını kaybeden 9 Türk için özür talebinden vazgeçmesi karşılığında BM raporunda Türkiye’yi rahatsız eden bölümlerin çıkartılacağı ileri sürüldü.