Himmler’in kızının Nazilere yardımı

Adaletten kaçmakta olan ve sayıları gün geçtikçe azalan yaşlı Nazilere halen yardım etmekte olanlar var.

Nelly BAROKAS Kültür
6 Temmuz 2011 Çarşamba

“StilleHilfe” veya (SessizYardım) 1951’den beri Nazi savaş suçlularına barınacak yer, kendilerini savunacak bir avukat veya huzurevi bulmakta yardımcı olan bir kuruluş. Bu kuruluşun en ünlü siması Avrupa Yahudiliğinin yok edilmesini koordine eden Heinrich Himmler’in bugün 81 yaşında olan kızı Gudrun Burwitz. Koyu bir Nasyonal Sosyalist olan Burwitz, Münih kenti dışında yaşıyor. Edinilen bilgilere göre kuruluşun son olarak yardımda bulunduğu kişilerden biri; Almanya’da savaş suçlusu olarak yargılanmak üzere Hollanda’dan sınır dışı edilen 89 yaşındaki Klas Carel Faber.

Kuruluşta etkin olarak çalışan kişilerden biri; Danimarkalı eski SS subayı Soren Kamm. Günümüzde Almanya’da yaşayan Kamm, doğduğu ülke Danimarka’da savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Simon Wiesenthal Centre’ın İsrail Müdürü Efraim Zuroff; “StilleHilfe’nin yardımlarının kimin tarafından desteklendiği kesin olarak bilinmiyor. Son zamanlarda Theresienstadt Temerküz Kampı’nın komutanlığını yapmış Anton Malloth’a bir huzurevine alınması konusunda yardım edildi. Ayrıca SS çalışma kampı komutanı Josef Schwammberger’in yasal savunmasında destek olundu” dedi.

Heinrich Himmler’in kızı Gudrun Burwitz’in ağzı oldukça sıkı. Daily Mail Gazetesi’ne yaptığı açıklamada; “Ben asla işim hakkında konuşmam” dedi.

Nazi savaş suçlarını araştıran Thomas Walter; “StilleHilfe ne yaparsa, sessizce yapıyor. İsmi, kuruluşun niteliğine çok uygun” demekte.Nazi suçlusu John Demjanjuk’un Münih’te gerçekleşen yargısında önemli bi tanık olan Thomas Walter, kuruluşun bu davada sanığa maddi destek vermediğini belirtti.

Oysa Demjanjuk’un İsrail’de yargı önüne çıkarıldığı 1980’de, Stille Hilfe’nin yargı süresince sanığın ailesine yardımcı olduğu biliniyor.

Stille Hilfe öncelikle yaşlı Nazilere yardım ettiği gibi, ‘Silent Aid for Nazi Comrades’ kitabının yazarı olan Andrea Roepke dahil olmak üzere daha genç Nazilere de destek oluyor.