İyimser hava sayılara yansıyor

Yunanistan ve dolayısıyla Avrupa borç krizindeki endişelerin azalmasıyla başlayan ve gelen verilerle de desteklenen iyimser hava rakamlara da yansımış durumda.

Rafi OJALVO Ekonomi
6 Temmuz 2011 Çarşamba

ABD’de hisse senedi endeksleri haftalık bazda son iki yılın en iyi performansını sergilerken, İMKB’deki performansın göreceli olarak düşük kalması dikkat çekti. Bu durumun ardında özellikle yabancı yatırımcıların cari açığa yönelik endişelerinin yer aldığını düşünülüyor.

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde açıklanan en önemli veri hiç şüphesiz ki büyüme ve dış ticaret rakamları oldu. Açıklanan yüzde 11’lik büyüme rakamı ile çeyreklik bazda 2011 dünya rekoru kıran Türkiye’de bu rakam pek de sevindiremedi. Büyüme rakamının ayrıntılarına baktığımızda iç talep büyümeye yüzde 16,5 katkı yaparken, dış talebin büyümeye etkisi eksi yüzde 5,5 oldu. Dolayısıyla iç-dış talep farkı dış ticaret rakamlarına da yansımış oldu. Mayıs ayı dış ticaret rakamlarına baktığımızda ihracatta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7’lik artışla 10,9 milyar dolara ulaşılırken, aynı dönemde ithalat yüzde 42,6’lık artışla 21 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlarla göre mayıs ayı dış ticaret açığı bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 10,1 milyar dolara çıktı. Bu durum başlangıçta da değindiğimiz gibi cari açığa dair endişelerin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. 



Cari açık takip edilmeli

TCMB’nin şu ana kadar attığı adımların etkisini henüz bu rakamlar üzerinde görmüyoruz. Bu adımların etkisinin hissedileceği yaz aylarında da benzer rakamların görülmesi Merkez Bankası’nın bundan sonra alacağı kararların ve başarısının sorgulanmasına neden olabilir. Piyasadaki genel kanı TCMB’nin şu ana kadar attığı adımların cari açığı frenlemede yetersiz olduğu yönünde. Süreç sonunda eğer piyasadaki hakim kanı doğru çıkarsa Türkiye’yi çok zor günlerin bekleyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek kalmaz. Bu nedenle içeride piyasalar üzerinde en büyük etkiyi yapmasını beklediğimiz dış ticaret ve cari açık rakamlarını takip etmeye devam edeceğiz.



Yunanistan kısa vadeli rahatlama sağladı

Önceki hafta AB ve IMF ile anlaşmaya varan Yunanistan, kurtarma paketinin son diliminin serbest bırakılması için istenen kemer sıkma politikasını ve uygulama esaslarını parlamentodan geçirmeyi başardı. Böylece çok kısa vadede borçların sürdürülebilirliği sağlanmış oldu. Sağlanan bu kaynağın Yunanistan’ın sorunlarını çözmede yetersiz olduğu herkesçe bilinen bir durum. Zaten AB ve IMF de ikinci kurtarma paketi üzerinde çalışmaya başlamış durumda. Önümüzdeki hafta Yunanistan ile bu konuda görüşmelerin başlaması ve eylül ortalarına doğru da ikinci kurtarma paketinin netleşmesi bekleniyor. Özetle bu hafta Yunanistan çok fazla konuşulmasa da önümüzdeki haftadan itibaren yeniden gündeme gelme olasılığı yüksek. 



ABD’de imalat endeksi sevinç yarattı

Yunanistan’dan gelen olumlu haberlerin etkisiyle global piyasalarda pozitif bir hafta yaşanırken haftanın son günü açıklanan imalat endeksleri de piyasaları destekledi. Çin’de imalat endeksindeki düşüş faiz artırımı olasılığını düşürdüğü için olumlu karşılanırken, ABD’de ISM İmalat Endeksi’ndeki artış ekonomik toparlanmanın hız kazandığı şeklinde yorumlandı ve hisse senetlerindeki alımları destekledi. 

Böylece ABD’de hisse senetleri endeksleri haftalık bazda son iki yılın en hızlı çıkışını yaptı. ABD’de imalat endeksindeki toparlanma küresel ekonomi için pozitif bir durum. Önümüzdeki ay da bu veride pozitif bir rakamın ortaya çıkması borsalarda daha uzun soluklu bir ralli başlamasını sağlayabilir. Bu nedenle önümüzdeki ay, sanayi üretimi, imalat endeksi, fabrika siparişleri gibi verileri daha dikkatli izleyeceğiz.