Ortadoğu Dörtlüsü “GAZZE FİLOLARI ENGELLENMELİ”

Ortadoğu Barış Dörtlüsü, Gazze’ye yönelik yeni bir filonun engellenmesi gerektiğini açıkladı. Gazze’deki durumdan duyduğu endişeyi belirten Dörtlü, Gilad Şalit’in tutsaklığının da sona ermesi gerektiğini bildirdi

Dünya
6 Temmuz 2011 Çarşamba

Ortadoğu’da barış için arabuluculuk yapan Ortadoğu dörtlüsü (ABD, AB, BM ve Rusya) cumartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki ablukanın sivil halk açısından sürdürülemez olarak nitelendirdi. Öte yandan son bir senede Gazze’deki halkın durumunda önemli iyileşmeler olduğunu belirten Dörtlü, Gazze’ye ulaşan malzemelerin çeşidinde ve sayısında önemli artışların olduğunu kaydetti.

Diğer yandan Dörtlü, İsrail’in güvenliği ile ilgili haklı endişeleri olduğunu, Gazze’ye yasadışı olarak silah ve cephanenin ulaşmaması için İsrail ve Mısır ile çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Dörtlü, Gazze’deki ablukayı delmek için yollanan filolara engel olunması gerektiğini de belirtti. Gazze’ye yardım malzemesi ulaştırmak isteyenlerin resmi kanallarla incelemeye tabi tutularak ulaştırabileceği hatırlattı. 2010 senesinde Mavi Marmara hadisesinde gerçekleşen ölüm ve yaralanmalardan dolayı üzüntü duyduklarını belirten dörtlü, devletlerin benzer olaylar yaşanmaması için filoları caydırması gerektiğini belirtti. 

İsrail, Batı tarafından terörist olarak nitelendirilen Hamas’ın silahlanmasını engelleme amacı ile Gazze’yi abluka altında tuttuğunu belirtirken, Filistinliler ablukanın yasadışı olduğunu ve Gazze’deki 1,5 milyon kişiyi toplu olarak cezalandırdığını söylüyorlar. 

Barış Dörtlüsü açıklamasında Gilad Şalit’in durumunu da üzücü ve haksız olarak değerlendirdi. 2006’da Gazzeli militanlar tarafından kaçırılan İsrail ve Fransız vatandaşı Gilad Şalit’ten en son haber 2009’da alındı. Dörtlü, Şalit’in  serbest bırakılması için çağrı yaptı. 

JASIEWİCZ: “AMACIMIZ GAZZE’DEKİ AMBARGOYU YIKMAK, YARDIM ULAŞTIRMAK DEĞİL”

Gazze filosu anlaşmazsızlığına son vermek amacıyla Yunanistan, yardımın hükümete ait gemilerle götürülmesini teklif etti. İsrail, yardımın BM gözetiminde Yunanistan tarafından götürülmesini kabul etti. Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın da Yunanistan'ın teklifine sıcak baktığı konuşuldu. Ancak filo organizatörleri Yunanistan Hükümeti’nin teklifini kabul etmedi. Gazze filosu sorumlularından Ewa Jasiewicz, "böyle bir girişim, Gazze'ye uygulanan ambargonun kalkmasını sağlamıyor. Filonun amacı bir parça yardımın Gazze'ye götürülmesi değil, ambargonun kırılması" dedi.

Teklifin kabul görmesi halinde yardım, Yunanistan Hükümeti'ne ait gemilere yüklenecek ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da öngördüğü gibi ya Aşdod'a ya da Mısır limanı El Ariş'e götürülecekti. Sonrasında ise BM ve Yunanlı yetkililerin gözetiminde Gazze bölgesine ulaştırılacaktı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; "Yunanistan'ın bu girişimi, filo organizatörleri dahil herkes için bir çıkış yolu gibi gözüküyor. Girişim gerçekleştiği takdirde tüm taraflar istediğini elde etmiş olacak" dendi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; "Filonun amacı Gazze’ye uygulanan ambargoyu kırmak. Yunanistan Hükümeti, insan hayatı ve güvenliğine verdiği önem ile filonun Yunan limanlarından çıkışını durdurdu. Yunanistan, Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve Gazze'deki insani şartların geliştirilmesini arzu ediyor. Ancak, böyle kritik zamanlarda herkes sorumluluk göstermeli ya da kararlarının sorumluluğunu üstlenmelidir” dendi.