Rav Naftali Haleva Yale Üniversitesi’nde “Farklı inançları tanıma ve umudumuzu inşa etme” semineri

Rav Naftali Haleva ABD Yale Üniversitesi’nde 

‘Farklı İnançları  Tanıma ve Umudumuzu İnşa Etme’ başlığıyla gerçekleşen ve 10 gün süren eğitim seminerine konuşmacı olarak katıldı

Toplum
6 Temmuz 2011 Çarşamba

12 - 22 Haziran arasında ABD Yale Üniversitesi’nde farklı inançları tanımak ortak değerleri anlama adına gerçekleşen eğitim seminerine Rav Naftali Haleva katıldı.  Sponsorluğunu Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed‘in üstlendiği 10 günlük seminere her dinin değişik ülkelerinden dini liderler,  çeşitli akademisyenler katıldı. 

Program tüm din temsilcilerinin kendi dinlerini tanıtmasıyla başladı.  Dinlerinin önemli olan prensiplerini, yapısını, pratikte uygulanan ritüelleri ve arkasındaki derin anlamları aktardılar. Konular anlatıldıkça, dinler hakkında önyargıların doğruları açıklığa kavuştu. Özellikle anlatılan tüm konuların, dini kitaplarda yer alan cümleleri, kitaptan incelendi.  Diğer günlerde ise,  tüm insanlara karşı barış ve sevginin önemi; Tanrı ve fakirlik; Tanrı’nın adaleti; yardımlaşmanın - tsedakanın(sadaka) boyutu ve önemi, kime ve nasıl yapılması gerekliliği, yaratılış ve çevreyi koruma gibi önemli konuları ve detayları birlikte her dinin temsilcisi tarafından derin bir şekilde aktarıldı. Ayrıca bu konuların dini kitaplardaki yeri birlikte incelendi. Özellikle seminer sırasında farklı dinlere ait kişilere tolerans gösterme yerine, farklı görüşlerini ve kendilerine ait prensipleri anlama veya anlamadığı kısımlar olsa da kabullenme ve saygı gösterilmesi gerekliliği dile getirildi. Her dinin kendine ait duaların anlamı, dualarda özellikle hangi kısımlar ve prensipler üzerinde durulduğu hakkında bilgi verildi.

Her dini mekânın korunması ve kutsal olan bu yerlere saygının gösterilmesi gerekliliği dile getirildi. Rav Haleva seminerde Yahudilik açısından yardımlaşmanın boyutunu derin bir şekilde inceledi. Ayrıca dinler “Terörü onaylar mı?” başlığı altında gerçekleştirdiği konuşma büyük ilgiyle izlendi. 

‘Birleşmiş Milletlerde Kültürel Barış’ adı altında gerçekleşen panelde Rav Haleva ‘Arkadaşını Kendin Gibi Sev’ başlıklı konuyu paylaştı. Konuşmasında insanın Adam ve Hava’dan geldiğini ve  tek kaynaktan gelen insanın tüm dinsel farklılıklara rağmen sevmesi gerektiğinin öneminden bahsetti. Eski dönemlerde maalesef dinlerin ve özellikle öğretilen bazı yanlışların insanlar arasında kavgalara sebep olduğunu, artık teknolojinin imkânından yararlanarak bu konuda insanları doğru bilgilendirmeyi ve özellikle din adamaların dini öğretiler sayesinde insanlar arasında barışı, huzuru ve sevgiyi getireceklerini dile getirdi. “Karşındakini veya akranını kendin gibi sev” prensibinin üç din kitabında da mevcut olduğunu, zamanla bunun maalesef unutulduğunu ve tekrar bu önemli prensibin gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede kültürler ve insanlar arasında barışın mümkün olabileceğinin altını çizdi.  Edmon Safra Sinagogu’nda misafir edilen dini liderler ve akademisyenler sinagogun önemi hakkında bilgilendirildiler.  Dinlerarası hoşgörü; Ortadoğu sorunu; Arap ülkelerindeki bugünkü değişim; Evangelism; İslam ve diğer dinler arasındaki ilişkiler ve gelecek dünya gibi zor konularının derin bir şekilde incelendiği on gün sonunda herkes mutlu bir şekilde diğerini tanıma ve diğer prensiplerini anlayamıyorsa bile ona karşı saygı duyma duyguları ile ayrıldı.