Türk ve İsrailli Belediye Başkanları Marmaris'te

Yedioth Ahronoth gazetesi, Marmaris'te düzenlenen COPPEM toplantısında Türkiye ve İsrail'in belediye başkanlarının "diplomatik ilişkilerin onarılması" amacıyla biraraya geldiğini belirtti.

 

Dünya
30 Haziran 2011 Perşembe

Yedioth Ahronoth gazetesi, Türk tarafının girişimiyle Marmaris'te düzenlenen COPPEM toplantısında Türkiye ve İsrail'in belediye başkanlarının "diplomatik ilişkilerin onarılması" amacıyla biraraya geldiğini belirtirken, toplantılarda işbirliği konuları içeren bir mutabakat imzalandığına dikkat çekti Marmaris'te "Yerel ve Bölgesel Yönetimleri Avrupa Akdeniz Ortaklığı'nın (COPPEM) himayesinde düzenlenen toplantıda Türkiye ve İsrail'in belediye başkanlarının "diplomatik ilişkilerin onarılması" amacıyla bir araya geldiğine dikkat çekiliyor. Yedioth Ahronoth gazetesince yayımlanan bir haberde toplantılarda işbirliği konuları içeren bir mutabakat imzalandığı belirtildi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth'un internet sitesi Ynet, "İsrail-Türkiye Belediye Liderleri Diplomasi Konuştu" başlıklı haberinde "Kısa bir süre önce bir İsrailli belediye başkanları heyeti, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi amacıyla Türkiye'de düzenlenen toplantıya Türk mevkidaşlarıyla birlikte katıldılar" denildi.

Haberde, "Bir filo, Gazze sahillerine doğru yol alırken ve Kudüs ile Ankara arasındaki gergin ilişkilerin gölgesinde, hala en altından başlayarak karşılıklı güvenin yeniden tesis edilebileceğine inananlar var" yorumunu yapmasından sonra adını açıklanmayan bir Türk belediye başkanının "Bir odada o kadar İsraillilerin oturduğunu görmekten mutluyum" sözleri aktarıldı.

-"Toplantı türk tarafının insiyatifi ile gerçekleşti"

Ynet, olağanüstü toplantının "Türk tarafının inisiyatifiyle İsrail'deki Yerel Yönetimler Birliği'nin dış ilişkileri müdürü ile yapılan yoğun görüşmelerin ardından gerçekleştiğine dikkat çekerken Rosh HaAyin Belediye Başkanı Moşe Sinai'nin başkanlık ettiğini heyette de bazı Arap kentlerinin de temsil edildiğini kaydetti.

Marmaris'teki toplantının Avrupa Akdeniz bölgesinde yerel otoriteler arasında diyalogu teşvik etmeyi amaçlayan "Yerel ve Bölgesel Yönetimleri Avrupa Akdeniz Ortaklığı" (COPPEM) tarafından düzenlendiği belirtilen habere göre, COPPEM Genel Sekreteri Carmelo Motta, toplantı açılışında yaptığı konuşmada "İsrail ve Türkiye'nin ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla orta bir bağı yeniden tesis edebileceklerine inanıyoruz" dedi.

-"Türkiye, karakterini değiştirmiyor"-

Toplantının 12 Haziran seçimlerinden bir buçuk hafta sonra gerçekleştiğine de dikkat çekilirken Marmaris Belediyesi'nin dış ilişkilerden sorumlu müdürünün "İki taraf, çarptırılmış bir imajı görüyor. Türkiye, karakterini, aşırılılık ve İslamlaşma yönünde değiştirmiyor" derken, İsrailli turistlerin 2012'den itibaren Türkiye'ye döneceği inancını da dile getirdi.

Bu arada haberde, "Türk heyeti başkanı, Turunç Belediye Başkanı Ali Fidan'ın "herhangi bir İsrailli Türkiye'yi tam güven içinde ziyaret edebilir' dedikten sonra "Bilmeniz gerek ki İHH örgütü, Türklerin sadece çok ufak bir oranını temsil ediyor, nüfusun çoğunluğunu temsil etmiyor' diye vurguladı" denildi.

-"Türkiye, bize inandırılandan tamamen farklı"

İsrail heyeti başkanı Moşe Sinai de "Buraya Türk halkıyla ilişkileri güçlendirmeye geldik. Realitenin, bizi yenmesine izin vermemeliyiz. Kendi realitemizi yaratmalıyız" sözlerini sarf etti. İsrail heyeti üyelerinden Sderot Belediye Başkanı David Buskila da, "Burada iken Türkiye'nin, bize inandırılandan tamamen farklı olduğunu anlıyoruz ancak bu duygu karşılıklı olması önemlidir" şeklinde konuştu.

-"İHH Türk halkının çoğununu temsil etmiyor"-

Ynet ayrıca, toplantılarda tarafların, gençler arasında değişim programları, bir Türk heyetinin bir belgesel çekmek üzere İsrail'i ziyaret etmesi ve gelecek yıldan başlayarak ortak kültürel festivallerin düzenlenmesi gibi unsurları içeren bir mutabakatın imzalandığını duyurdu.

Bu arada, habere göre, İsrail heyeti başkanı Moşe Sinai derken Türk heyeti başkanı Turunç Belediye Başkanı Ali Fidan da, IHH'nin halkın çoğunluğunu temsil etmiyor" şeklinde konuştu.