Intel İsrail tesisi için devlet teşviki istiyor

Dünyanın en büyük yarı iletken çip üreticisi İntel, 15 nanometrelik çip plakaları üretimi için, 4,8 milyar dolar değerinde teknolojik yenilenme ve büyüme planlıyor.

 

Ekonomi
29 Haziran 2011 Çarşamba

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hafta başında yaptığı açıklamaya göre, Intel Corp. İsrail’in güneyindeki çip tesisi için bir büyüme daha planlıyor ve finansmanın bir kısmı için devlet teşviki arıyor.  Bakanlık, çip üreticisinin 4,8 milyar dolar değerinde teknolojik yenilenme ve büyümeyi planladığı ve şirketin İsrail’in güneyinde bulunan Kiryat-Gat tesisinde 15 nanometrelik çip plakaları üretme planlarını açıkladı.

Intel’in devletten talep ettiği teşvik miktarı bilinmezken, medyanın bu teşvik talebine biçtiği rakam 500 milyon dolarla 960 milyon dolar arasında. Bu güne kadar Intel’in talep ettiği teşvikler, yatırım rakamının yüzde on iki ile yüzde yirmisi arasında değişmesi medyanın bu rakamları telaffuz etmesine neden olduğu tahmin ediliyor.  Bakanlık,  Intel’in bu proje için 1300 eleman daha işe alacağı ve böylelikle işgücünün 4400’e yükseleceğini açıklamıştır.

Intel’in İsrail’deki sözcüsü, firmanın teşvik talebini onayladı fakat bu teşvikin, Intel’in büyüme ve yenilenmesi için kullanılacağı anlamına gelmediği, açıklamasını yaptı.

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Şalom Simhon’un verdiği beyanatta, bakanlığın Intel’in başvurusunu değerlendireceğini açıkladı. Bakan, teşvik başvurusunun Intel’in Israil’in ticari operasyonlarına güvenoyunun bir göstergesi olduğunu ve bunun faaliyetlerin ve yatırımların büyümesi anlamına geldiği umduğunu söyledi.

Dünyanın bir numaralı çip üreticisi Intel’in Kiryat – Gat tesisi, dünyadaki Intel tesislerinin büyük ikinci tesisi.