Bu haftanın izinden...

BM’den Sudan’a askeri çıkartma

BM Güvenlik Konseyi oy birliği ile Sudan’daki çatışma bölgesi Abyei’ye asker göndermeyi kabul etti. 4200 Etiyopyalı askerin gönderildiği bölgede, askerler altı ay kalacak. ABD’nin de onayladığı genelgeye göre askerler bölgeye ulaştıktan sonra barış çalışmalarına başlayacak.

Süzet DALVA Diğer
29 Haziran 2011 Çarşamba

BM’den Sudan’a askeri çıkartma

BM Güvenlik Konseyi oy birliği ile Sudan’daki çatışma bölgesi Abyei’ye asker göndermeyi kabul etti. 4200 Etiyopyalı askerin gönderildiği bölgede, askerler altı ay kalacak. ABD’nin de onayladığı genelgeye göre askerler bölgeye ulaştıktan sonra barış çalışmalarına başlayacak.

ABD’de nükleer tehdit

Nebraska’da bulunan Fort Calhoun Nükleer Santrali’ni koruyan banket, aşırı yağışlardan kaynaklanan sel sularına dayanamayarak yıkıldı. ABD hükümeti, santralin yakıt yenileme çalışmalarından dolayı Nisan ayından bu yana kapalı olduğunu, santralde su bulunmadığı için tehlike yaratacak bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

İran’dan şok açıklama

İran Devlet Televizyonu, İran’ın yeraltı füzelerine sahip olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, nükleer tehdit nedeniyle Batı’dan gelecek herhangi bir saldırı ihtimaline karşı yeraltı füzeleri sayesinde daha az zarar görecekleri bildirildi. Genelkurmay Başkanı Asghar Qelichkani, yeraltı füzelerinin ‘çabuk tepki’ durumunda olduğunu ve her an hedefi vurmaya yönelik dik pozisyonda tutulduğunu açıkladı.

Bosna’yı kriz korkusu sardı

1995 yılında imzalanan ve Bosna Savaşı’nı sona erdiren Dayton Anlaşması’ndan 15 yıl sonra Bosna’da yeniden tehlike çanları çalmaya başladı. 1995’ten bu yana ilk defa aşırı kutuplaşmalar yaşanmaya ve Dayton kurumlarına saldırılar yapılmaya başladı. Bu durum Bosna’nın NATO ve AB üyeliğini tehlikeye sokuyor.

Haftanın Uyarısı

Alman Deutsche Bank CEO’su Josef Ackermann, Yunanistan’ın borç sorunun Avrupa’nın geri kalanına yayılmasının, ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın 2008 yılındaki çöküşünden daha kötü sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Çin ve Vietnam barış masasına oturdu

Çin ile Vietnam uzun zamandır kavgalı oldukları Güney Çin Denizi meselesinde anlaşmaya varmak için masaya oturacaklarını açıkladılar. Bu açıklama Çin Dışişleri Bakanı Dai Binguo ile Vietnam Dışişleri Bakanı Ho Xuan Son’ın Pekin’de buluşmasından sonra yapıldı.

2002 yılından beri tartışılan topraklar olarak kabul edilen Güney Çin Denizi’nin petrol ve gaz yönünden zengin olması nedeni ile iki taraf da haklarından ödün vermeye yanaşmıyordu. Tartışmalara rağmen sıcak sularda balıkçılık, petrol ticareti ve deniz güvenliği gibi faaliyetler devam ediyor.

Çin ve Vietnam’ın yanı sıra Tayvan, Malezya, Filipinler ve Brunei de Güney Çin Denizi’nde hak iddia ediyor.

  

İnen

Aldığı ölüm tehdidi nedeni ile istifa eden Afganistan Merkez Bankası Başkanı ABDÜL KADİR FİTRAT

Çıkan

IMF Başkanı seçilen Fransa Maliye Bakanı CHRİSTİNE LAGARDE

Haftanın Şok Raporu

OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) yayınladığı ‘’Gelecekteki Şoklar’’ başlıklı raporda, önümüzdeki yıllarda baş gösterebilecek beş büyük potansiyel risk belirtildi. Bunlar; salgın hastalık, kritik alt yapılara düzenlenecek siber saldırı, finansal kriz, sosyo-ekonomik çatışma, jeo-manyetik fırtına olarak kaydedildi.

Haftanın Sayıları

2.200.000.000 $ İngiltere ve Çin’in 2015 itibari ile karşılıklı ticaret hedefi.

1622 ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Afganistan Savaşı’nda ölen Amerikalı sayısı.