İzmirli hanımlar Urla’nın tarihi yerlerini gezdi

İzmir İyi niyet ve İzmir Kültür Derneği hanımları  Urla çevresinde bulunan tarihi yerleri, çok güzel ağaçlar ve çiçeklerle donatılmış bahçeli evleri gezmek üzere, bir günlük gezi yaptılar. Gezi, İzmir’in çok yakınında olmasına rağmen, çok fazla tanımadıkları Urla’nın Zeytinalanı bölgesinde, denize nazır bir kahvaltı ile başladı.

Toplum
29 Haziran 2011 Çarşamba

Daha sonra, 1 yıldır Urla’ya yerleşen, İyi niyet kurucusu Gizel Hazan (Ender)’in evi ve Urla tepelerinde ve deniz kenarlarında bulunan, Çeşmealtı’nın en köşesine kadar olan Urla Evleri, tarihi eserlerin bulunduğu alanlar, birkaç saat süren minibüs yolculuğuyla gezildi.

Urla’da bulunan ada üzerinde, ilk Musevilerin İspanyadan geldikleri zaman Karantina Bölgesi olarak kabul edilen, İspanya’dan kovulduktan sonra, aylar süren gemi yolculuğundan karaya ilk defa Urla’da ayak basan Museviler, Urla’daki adada sağlık kontrollerinden geçirildiler. İzmir Belediyesi, halen Ada Hastanesinin bulunduğu yerin çok yakındaki bölgeyi Karantina Müzesi olarak pek yakında turizme açılacağını müjdelendi. Tarihteki ilk zeytinyağı işleme atölyesinin bulunduğu iskele bölgesinde, tarihi yapılar yüzyıllardır aynen korunmuşlar.

Urla Limantepe bölgesindeki kazılar ise, MÖ. 1.000 yılına kadar geçmişe dayanmakta. Kazılar halen yolun kenarında herkesin görmesine açık bir alanda bulunmakta.

Urla’daki denizaltı tarihi kazı çalışmaları ise halen devam etmekte. Deniz altında tarihi eser araması yapılan dünyadaki ender bölgelerden birisi.

 Bir dönem Şair Yorgo Seferis’in yaşadığı ev günümüzde restore edilerek Yorgo Seferis Otel olarak hizmete sokuldu. Binanın taş yapısı ve oda süslemeleri Katılımcıların hayranlığını kazandı. Hanımlar hem tarihi eserleri, hem de çok değişik mimaride sayısız güzel evlerin bulunduğu, doğa harikası yerleri gezerek unutulmaz bir gün yaşadılar.