Apple 'İntifada' uygulamasını kaldırdı

İsrail işgaline karşı protesto ve eylemlerin tarih ve yerlerini gösteren 'Üçüncü İntifada' adlı iPhone uygulaması, App Store'dan kaldırıldı. Kelime anlamı başkaldırı olan intifada, yaygın olarak Filistinlilerin İsrail işgaline karşı isyanı için kullanılıyor.

Teknoloji
27 Haziran 2011 Pazartesi

Birinci intifada 1987'de, ikincisi ise 2000'de başlamıştı. Apple'ın "Üçüncü İntifada' adlı uygulaması ise olası bir yeni başkaldırıya gönderme yapıyordu.

Uygulamayı indiren kullanıcılar, İsrail işgaline yönelik protestoların tarihlerinden haberdar oluyor, konuyla ilgili haberleri alabiliyordu. Ancak uygulama İsrail'in tepkisini çekmekte gecikmedi. İsrailli bakan Yuli Edelstein Apple'ın kurucusu Steve Jobs'a bir mektup göndererek uygulamanın İsrail karşıtı olduğunu ve insanları şiddete teşvik ettiğini savundu. Apple bunun üzerine Dubai merkezli bir şirket tarafından geliştirilen uygulamayı Apple Store'dan kaldırdı.

Geçen sene de Facebook'ta 350 bin üyeye ulaşan ve yeni bir başkaldırı çağrısı yapan sayfa İsrail'in tepkisini çekmişti. Edelstein Apple uygulamasını da Facebook sayfasını oluşturanların hazırladığını savundu.