Hamas ve El Fetih yine anlaşamadı

Hamas ve El Fetih yetkilileri yeni kurulacak olan Filistin Özerk Yönetimi hükümetinde başbakanın kim olacağı konusunda anlaşamadıkları için Kahire’de yapılacak olan ortak toplantıları iptal edildi.

Dünya
22 Haziran 2011 Çarşamba

Kahire’de geçen salı yapılan Hamas ve El Fetih toplantısında ortak hükümetin kurulacağına dair açıklama yapılacaktı. Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Lideri Halit Meşal arasında yapılan toplantıda yeni kurulacak olan uzlaşma hükümetinde başbakanın kim olacağı konusunda bir karara varılamadığı belirtildi ve toplantı süresiz olarak iptal edildi. El Fetih mevcut başbakan Salam Fayed’ın görevde kalmasını isterken, Hamas Fayed’ın başta olduğu bir hükümette yer almayacaklarını söyledi. El Fetih delegasyonu Azzam al-Ahmed yaptığı açıklamada daha olumlu bir atmosfer yaratmak için görüşmelerin ileri bir tarihe ertelendiğini belirtti.

Geçen ay yapılan toplantı Batı Şeria ve Gazze’deki dört yıllık uyuşmazlığa son vermişti ancak iptal kararı Hamas ve El Fetih birleşme girişimleri için geri bir adım oldu. Filistinlilerin bağımsız bir devlet olmak için uzlaşmaları önemliydi. İsrail konusunda da uzlaşamayan iki gruptan El Fetih, İsrail ile barış yapmak isterken Hamas ise İsrail Devleti’nin varlığını reddediyor.

Hamas’ın üst düzey liderlerden Salah al-Bardaweel medyada yer alan, Hamas seçimleri kazansa bile yeni kurulacak olan hükümette yer almayacağını çünkü uluslararası ambargo ile karşı karşıya kalmak istemediklerini içeren habere tepki gösterdi. Alman basınına yaptığı açıklamada, seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümette kendilerinin olmayacağı haberlerini reddetti.

Hamas 2006 yılında FÖY’de yapılan seçimlerde Mahmud Abbas’ın laik partisi El Fetih’i sürpriz bir şekilde geçerek seçimlerin galibi olmuştu. Hamas’ın politikası yüzünden ABD ve Avrupa Birliği diplomatik ve siyasi bir ambargo uygulama kararı almış, seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümeti ancak Haziran 2007’ye kadar dayandı, Hamas’ın El Fetih’li bir güvenlik görevlisini ve üst düzey bir yetkiliyi öldürmesiyle son bulmuştu. Mahmut Abbas da hükümetten çekilmişti. Bu tarihten sonra Batı Şeria ve Gazze politik ve coğrafi olarak ikiye bölünmüş oldu.