Talmud Tora çocuklarından Şavuot tiyatrosu

Talmud Tora kış sezonunu çocukların rol aldığı, Şavuot’ta iki gece sahnelenen “GÖKLERİN SESİ” isimli danslı, müzikli, teatral bir oyunla kapattı.

Toplum
22 Haziran 2011 Çarşamba

Bugüne kadar neredeyse tüm bayramları konu alan tiyatro, oyun veya mini skeçler yapılmasına vesile olan Talmud Tora yönetici ve çalışanları, bu sene çok bilinmediği düşünülen Şavuot Bayramı’nı tanıtmak fikriyle yola çıkarak teatral bir oyun daha hazırladılar. Bu vesile ile çocuklar bu sanatsal faaliyet içinde aktif rol alarak hem bundan zevk alarak keyifli zaman geçirdiler, hem de fazla bilgi sahibi olmadıkları Şavuot hakkında bilgilendiler. Asya ve Avrupa Talmud Tora Halka İlişkiler Komisyonları’nın dayanışmasıyla kurulan ekibin de desteği ile hayata geçirilen oyun,  6 ve 13 Haziran tarihlerinde Ulus Musevi Lisesi Amram Oditoryumu’nda sahnelendi.

Şavuot, Bene Yisrael’in Mısır’dan çıkışından 7 hafta sonrasında sabırsızlıkla bekledikleri, Sina Dağı eteğinde 10 Emir’i aldıkları, yani Tora ile evlendikleri gündür. O gün Tanrı, Bene Yisrael’e bir bulut halinde görünüp, herkesin önünde göklerden konuştuğu için oyunun adına “Göklerin Sesi” ismi verildi.

Oyunda “Mısır’dan Çıkış”tan “On Emir” alınana kadar geçen süreç, Talmud Tora öğrencilerine anlatılırken, Bene Yisrael’in yaşadıkları ve Moşe’nin Sinay Dağ’ına çıkışı sahnelendi. Ladino konuşmalarıyla izleyenleri güldüren misafir oyuncular, toplamda 64 çocuk ve gençle birlikte gösteriyi başarıyla sundular. Oyun, minik çocukların kimi zaman vaha, kimi zaman su çıkan kaya dekoru sayesinde görsel güzelliklerle zenginleştirildi. Hiç beklenmedik bir anda, 17 çocuk ve gençten oluşan ekibin, aynı anda salonda canlı performanslarıyla Şofar çalmaları da izleyenleri derinden etkiledi.

Sanat Danışmanlığını Rozet Hubeş’in yaptığı oyunu, Donna Kasuto, Rozet Hubeş ve Elza Razon birlikte yazdılar. Yönetmenliğini Elza Razon, Yönetmen Yardımcılığını Tuna Pinhas ve Eti Romano, kostüm çizimlerini Nil Zaharya, koreografisini Betsi Mitrani ve Rifka Razon, ışık ve müzikte Semih Mayorkas, provalar süresince varlığıyla destek veren Selim Azuz, çocuklar ve ailelerle koordinosyonu sağlayan İzabella Kandiyoti’nin de görev aldığı oyunda, deneyimli oyuncular Diana Gabay ve Jojo Gözcü Eskenazi de yer alarak izleyenlere keyifli saatler yaşattılar.

Altı ayı aşkın bir süre önce başlayan hazırlıklar kapsamında, 8-16 yaş aralığında Avrupa ve Asya yakalarında yaşayan tüm Talmud Tora öğrencileri davet edildi. Caddebostan Bet-El ve Ortaköy Etz-Ahayim Sinagog’larında bilgilendirme toplantıları yapılarak, gösterinin içeriği çocuklar ve velilerle paylaşıldı. Tüm sorularına cevap alan velilerden gelen talepler doğrultusunda prova zamanları belirlendi. Seçme yapılmaksızın, oyunda rol almak isteyen tüm çocuklara görevler verilerek çalışmalar başlatıldı ve düzenli olarak sürdürüldü.

Geçmiş dönem Talmud Tora Başkanı Yusuf Andiç’in hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan oyunun ilk kez sahnelendiği 6 Haziran gecesi, Hahambaşı Rav İsak Haleva da Oditoryum’da oyunu izleyenler arasındaydı. Oyunun sonunda plaket vermek için sahneye davet edilen Hahambaşı, cemaate faydalı bilgiler veren ve güzel bir şekilde işlenen bir oyun yazdıklarından dolayı yazarları, başarılı bir şekilde sahneleyen tüm çocukları, başından sonuna kadar bu projeyi destekleyen Talmud Tora yöneticilerini ve bu gösteride emeği geçen herkesi ayrı ayrı tebrik ederek, Şavuot hakkında genel bilgiler verdi.

Talmud Tora Genel Başkanı Yusuf  Kohen, Caddebostan Talmud Tora Başkanı İzak Babat ve geçmiş dönem başkanlarından Sami Merter ve Hayim Farsi’nin de plaket vermesinin ardından salondan ayrılan izleyiciler, çocukları olağanüstü başarılı bulduklarını ve gerçek anlamda özveri gösterip, böylesine kalabalık bir kadroyu toparlamayı başaran gönüllü Talmud Tora çalışanlarını tebrik ettiler.

Oyunun ikinci kez sahnelendiği 13 Haziran akşamı da çocuklar yine gösterdikleri performans ile izleyenleri büyülediler. Oyunun yazım aşamasında danışmanlık yapan Rav Yeuda Adoni oyun sonunda yazarlara çiçeklerini vererek, çıkarılan işin sonuçlarından çok memnun olduğunu ifade etti.

Provalar boyunca büyük çaba ve sabır gösteren gönüllülerin özverili çalışmalarıyla hazırlanılan ve Talmud Tora çocuk ve gençlerinin başarılı performansı ile sahnelenen “Şavuot” gösterisi, bu bayramla ilgili hafızaların tazelenmesinde ve yeni neslin bu bayramı öğrenmelerinde önemli bir kaynak ve vesile oldu.