Fugo ile cebinize gelenler

Bu hafta sayfamızda ülkemizin mobil uygulamalar konusunda önde gelen firmalarından biri olan Fugo’yu tanıtıyoruz. iPhone ve iPad’lerde kullandığımız birçok uygulamanın arkasındaki imza olan Fugo’yu, yaratıcısı Erol Nahmiyas anlatıyor…

Aydın BOLKAR Teknoloji
22 Haziran 2011 Çarşamba

Öncelikle biraz kendinden, iş geçmişinden ve eğitiminden bahseder misin?

Ben Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi mezunuyum. Mezun olduktan hemen sonra hem üniversite hayatımı hem de iş hayatımı uzun süre birlikte devam ettirdim. Boğaziçi Üniversitesi’nde önce Bilgisayar Programcılığı daha sonra da Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini bitirirken bir yandan da SMS ve Tikle firmalarında çalıştım. Mobil sektörün her alanında çalıştım diyebilirim. İlk yıllarımda programcılık yapıyordum, daha sonra teknik ekibin yöneticiliği, proje yöneticiliği ve ürün yöneticiliği gibi birçok pozisyonda aktif olarak görev yaptım. Ayrılırken genel müdür yardımcısı olarak çalışıyordum.

Fugo’yu kurmadan önceki son iş tecrüben ne idi?

Fugo’yu kurmadan önceki son işim Tikle idi. Mobil sektör ile burada tanıştım. Turkcell’in en büyük iş ortaklarından biri olan Tikle’de yaklaşık on sene çalıştım, hem sektör ile ilgili hem de iş hayatı ile ilgili tecrübemi Tikle’ye borçluyum.

Tikle bünyesinde çok değişik iş tecrübelerim oldu. Tikle Games adında bir oyun şirketi kurulumundan, Ukrayna’da hizmet veren bir mobil teknoloji şirketine kadar çok çeşitli görevlerde ve ortaklıklarda bulundum.

Fugo olarak hizmet verdiğiniz alanlardan bahseder misiniz?

iPhone ve iPad için uygulama geliştiriyoruz. Kendimize ait uygulamalarımızın yanı sıra müşterilerimiz için de uygulamalar geliştirebiliyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız projeler ve çalıştığımız firmalar arasında Turkcell, Hillside, Digiturk, Sabah, Akbank, Sakıp Sabancı Müzesi, Efes Pilsen, Yargıcı, Acıbadem, Media Markt gibi isimler var. Uygulamaların fikirden yayınlanmasına kadar olan sürecin tamamında aktif rol alıyoruz. Fikrin geliştirilmesi, tasarım, yazılım, AppStore’da yayınlanması ve talep edilirse pazarlama danışmanlığı veriyoruz. Türkiye haricinde Ukrayna ve İngiltere ofislerimizden de hizmet veriyoruz. Türkçe, İngilizce, Rusça ve Ukraynaca olmak üzere dört farklı dilde uygulamalarımız var. Şu an tüm dünyada bu uygulamaların satışını gerçekleştiriyoruz.

Sayısal olarak; şu ana kadar geliştirdiğiniz uygulamalar ve başarıları  hakkında bilgi verir misin?

Bir yıl gibi kısa bir sürede 100’ü aşkın iPhone, 25 adet de iPad uygulaması açtık. Tüm uygulamalarımızın download adedi 700.000’e ulaştı. İlk uygulamamız ‘Sinema’ çok ilgili gördü. AppleStore üzerinde tüm uygulamalar arasında bir numaraya yükseldi. Daha sonra birçok uygulamamız benzer başarıyı yakaladı. Dünya çapında listelerde çok başarılı olan uygulamalarımız var. Apple’dan aynı şekilde birçok uygulamamız için ‘New & Noteworthy’ Ödülü’nü aldık. Çok yakında çok iddialı olduğumuz  bir oyunumuzu piyasaya süreceğiz.

Apple, 2007’de girdiği cep telefonu pazarının çehresini kökünden değiştirdi, bundan sonraki süreçte nasıl gelişmeler bekliyorsun?

Apple’ın stratejisini tahmin etmek çok zor, sürprizlerle dolu.  Öyle ki son  altı ay içerisinde Apple’ın iki farklı patent başvurusu oldu. İlki telefonun güneş enerjisi ile şarj edilmesini sağlayacak bir teknoloji ‘capacitive’. Bir diğeri ise kullanıcı arayüzü ile ilgili, kullanıcıyı cihazı tutuş şekline göre tanıyan bir teknoloji. Patent başvuruları bu teknolojilerin gerçekleştireceği anlamına gelmiyor ama Apple’in mobil teknolojide liderliğini koruyacağının bir göstergesi.

Fugo’nun geliştirmiş olduğu uygulamalardan birkaçı...

·         LigTV: Futbol ile çok aram olmasa da, arkadaş sohbetlerinde geri kalmak istemediğim zaman en büyük kurtarıcı olan bu uygulama, teknik olarak gerçekten çok detaylı bir çalışmanın ürünü. Gerek menülerin titizliği, gerek uygulamanın hızı ve zenginliği, tek kelimeyle harika...

·         Einstein: Boş zamanlarınızda küçük zekâ oyunlarıyla uğraşmayı seviyorsanız bu uygulama tam size göre...

·         Sinema: Sinemalar ile ilgili AppStore içerisinde birden çok uygulama var ama gerek kullanım kolaylığı, gerek çeşitliliği ile Fugo’nun uygulaması listenin üst sıralarında yer alıyor...

iSalom uygulaması hakkında:

27 Mayıs’ta AppStore’a açılan iSalom uygulaması ile Çarşamba günleri gazetenin kapınıza gelmesini beklemenize gerek kalmadı. Web sitesi ile senkronize bir şekilde çalışan uygulama ile tüm içeriğe ulaşmak mümkün.

Yapılan titiz çalışma sonucu yazarlar ve köşe yazarlarının tüm geçmiş yazıları da uygulama içerisinde ulaşılabilir hale getirilmiş.