Somali'de El Kaide lideri öldürüldü

Somali'den Japonya, Suudi Arabistan ve Küba'ya kadar bu haftanın izi...

Süzet DALVA Diğer
15 Haziran 2011 Çarşamba

667 İtalya’nın Lampedusa Adası’na ayak basan Afrikalı mülteci sayısı.

110.000.000.000 Euro Avrupa Birliği ve IMF tarafından Yunanistan’a verilen kurtarma fonunun değeri.

Somali’de El Kaide lideri  öldürüldü

Doğu Afrika’daki El Kaide lideri, Kenya ve Tanzanya’daki ABD Büyükelçilikleri’nin bombalamalarından sorumlu Fazıl Abdullah Muhammed, Somali’nin başkenti Mogadişu’da güvenlik görevlileri tarafından öldürüldü. Muhammed’in öldürülmesi terör örgütüne büyük bir darbe oldu. Öldürülen terörist Afrika’da en çok aranılanlar arasındaydı. ABD hükümeti bu terör liderinin bulunması için 5 milyon dolar ödül  vaat etmişti.

Japonya’da nükleer enerji karşıtı protesto

Japonya’da başta Tokyo olmak üzere pek çok kentte nükleer enerji karşıtı protesto gösterileri yapıldı. Hükümet karşıtı gösteriler ve hükümete olan kızgınlık Fukuşima felaketinden sonra daha da arttı. Felaket sonrası halk, Japonya’nın yüksek deprem riskine rağmen hükümetin halen nükleer santraller kurmasını ve nükleer enerjiye yatırım yapmasını tartışıyor.

Suudi Arabistan’da komedi oyunları sınırları aştı

Suudi Arabistan’da birkaç yıl öncesine kadar komedi gizli saklı yapılırken artık internet ortamına kadar genişledi. YouTube’da iki Suudi komedi şovu yer alıyor. Ayrıca İngilizceden Arapçaya metinler çevrilerek komedi geceleri düzenleniyor. Komedyenlerden gösteri kitlelerini genişletmeleri ve konferanslarında da sunum yapmaları isteniyor.

Seyahat sınırlarının kalkması Küba ekonomisini rahatlattı

2009 yılında Obama’nın başkanlığı sayesinde Küba-ABD arası seyahat sınırlarının kalkması Küba ekonomisini rahatlattı. Ekonomistler ve seyahat şirketleri bu sene ABD’den Küba’ya 400 bin turist gelmesinin beklendiğini bildirdi. Bu sayı 2008 yılında Küba’ya gelen turist sayısının dört katı. Gelen ziyaretçiler beraberinde para ve ambargo konmuş yiyecekler getiriyorlar.

Azerbaycan ve Ermenistan barış masasına oturdu.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya dışişleri bakanları uluslararası arabulucular eşliğinde uzun zamandır tartışma konusu olan Karabağ sınır meselesi için masa etrafında buluştular. Rusya’nın Kazan şehrinde yapılan toplantıda taraflar barışa yakın olduklarını bildirdiler.

Karabağ toprak meselesi  Azerbaycan ve Ermenistan halkının tepkisi açısından büyük önem taşıyor. Liderler iki tarafı da tehlike olmadığına karşı önceden ikna etmesi gerekiyor. 1994 yılında ateşkesle sonuçlanan 6 Yıl Savaşları sonucunda Ermenistan’daki evlerinden gönderilen Azerilerin geri dönüşü barışta büyük önem teşkil ediyor. Ancak bu durum Ermenistan’da yaşayan yerliler açısından endişe yaratıyor.

Çok fazla petrol zenginliğine sahip Azerbaycan masa başına oturmadan önce eğer toplantıda anlaşma sağlanamazsa savaşa gidebileceğini bildirmişti. Bu nedenle Kazan’da yapılan toplantı bu iki ülkenin ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Haftanın Sözü

Ürdün Kralı Abdullah, demokratik reformları desteklediğini ancak değişim için yapılan protesto ve baskıların kaos için zemin hazırladığını söyledi.

İNEN

ABD First Lady’si MİCHELLE OBAMA (Tracy Feith imzalı bir elbisesini beş kez giydi)

ÇIKAN

GEORGE OSBORNE (İngiltere Maliye Bakanı akılcı taktikleri ile bütçe açığını azalttı)

Haftanın protestosu

Gösterilerin 19. gününde 20 bin kadar Yunanlı Atina’da parlamento önünde hükümetin yeni iyileştirme paketini, ‘hırsızlar’ diye bağırarak protesto etti.