San Francisco'da sünnet karşıtı yasa teklifi

Kasım ayında San Francisco'da çocukların sünnet edilmesi ile ilgili bir yasa tasarısı oylanacak. Sünnetin yasaklanması halinde, uygulayanlara bin dolar para cezası veya bir yıla kadar hapis tehlikesi var.

İrving BARUH Dünya
15 Haziran 2011 Çarşamba

Kasım ayında San Francisco'da yapılacak referandumda, erkek çocukların sünnet edilmesinin yasaklanmasıyla ilgili bir öneri oylanacak. Önerinin oylanabilmesi için başlatılan kampanyada toplam 7700 imza toplandı. Gerekli olan 7168 imzanın toplanabilmesi için ise 12 bin başvuru yapıldı.

Talep edilen yasağa göre, San Francisco'da 18 yaşından küçük bir çocuğu, sağlık sebebi dışında, dini veya herhangi başka bir amaçla sünnet ettiren kişi hakkında bin dolara kadar para ve bir yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

Sünnet yasağı talebinin San Francisco şehrinde tartışılması, Kaliforniya’nın bir başka şehri olan Santa Monica'daki sünnet karşıtlarını da cesaretlendirdi. Sünnet karşıtı bir grup, benzer oylamanın kendi şehirlerinde de yapılması için 7100 imza topladı. Geçen yıl sünnet uygulamasının yasaklanmasıyla ilgili bir öneri, New York Eyaleti’nde, Tarrytown merkezli bir grup tarafından Massachusetts Meclisi’ne sunulmuş ancak kabul edilmemişti.

 

ÇİZGİ ROMAN İLE PROPAGANDA

‘MGM Bill’ adlı sünnet karşıtı organizasyonun kurucusu ve başkanı Matthew Hess sünnetin, binlerce sinir ucunu yok eden, acı veren ve gereksiz bir uygulama olduğunu savunuyor. Hess'e göre erkek çocuklara uygulanan sünnetin, Sudan, Mısır gibi ülkelerde, cinsel duygularını engellemek için kız çocuklarına uygulanan sünnetten hiçbir farkı yok. Hess amaçlarının, sünneti federal bir suç haline getirmek olduğunu belirtti. Hess, ‘Sünnet derisi adam’ adında bir dizi çizgi roman yayınlıyor. Çizgi roman, masum bebekleri sünnet etmeye çalışan ‘şeytan’ sünnetçilerle savaşan ‘Sünnet derisi adam’ adındaki kahramanın maceralarını içeriyor. Çizgi dizinin diğer bir adı ise ‘Canavar Moel’ (Mohel, geleneksel Yahudi sünnetini uygulayabilmek için eğitim görmüş kişi.)

Amerika'daki en önemli Yahudi kuruluşlarından İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti Defamation League, ADL), çizgi romanından dolayı Hess’i şiddetle kınarken, çalışmalarını tuhaf ve antisemit olarak değerlendirdi. ADL Bölge Yöneticisi Nancy J. Appel, dindar Yahudi karakterlerin Hess'in çizgi romanında şeytani karakterler olarak gösterilmesinin, saygısız ve saldırgan bir tavır olduğunu vurguladı. Appel ayrıca, "Yahudi cemaati çizgi romanı, binlerce yıllık geleneklerine ve kutsal kitapta da yer alan dini değerlerine hakaret olarak algılıyor" dedi. Sünnet yasağının, durumu çok daha kaygı verici bir duruma sürükleyeceğini belirten San Francisco Yahudi Cemaati Liderlerinden David Lehrar, erkek çocuklarına uygulanan sünnetin, kız çocuklarına uygulanan sünnetteki gibi ‘üreme organlarının tahrip edilmesi’ amacını taşımadığını ve iki uygulamanın birbirleriyle karşılaştırılmasının çok yanlış olduğunu belirtti. San Francisco’da bir Müslüman derneği adına konuşan Ömer Navaz ise, “Sünnet dini bir gelenektir ve bizim için çok önemlidir” dedi. ABD'de erkek çocukların sünnet edilmesi bir tek Yahudi ve Müslüman toplumlarında uygulanmıyor. ABD’de günümüzde yeni doğan erkek çocuklarının yarısından fazlası sünnet ediliyor.

 

RUSSELL CROWE: 'SÜNNET BARBARCA'

Avustralya asıllı aktör Russell Crowe, Twitter’da sünnet olmanın “barbarca ve aptalca” olduğunu söyledi. Crowe’un sözleri, erkek çocuk bekleyen bir hayranının kendisine “Çocuğuma sünnet yaptırmalı mıyım?” diye sorması üzerine geldi. Crowe, yazdığı tweet’in ardından gelen tepkiler üzerine özür dilemek zorunda kaldı.