Latin Amerika ‘müzakereleri’ destekliyor

Bölge ülkeleri ile temasta bulunmak için El Salvador’a giden  

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Latin Amerika ülkelerinin FÖY’ün tek taraflı devlet ilanına karşı müzakereleri desteklediğini belirtti.

Dünya
15 Haziran 2011 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Latin Amerika ülkelerine yaptığı ziyaretin ardından verdiği demeçte, Latin Amerika’nın eylül ayında tek taraflı olarak ilan edilecek bir Filistin Devleti’ne artık sıcak bakmadığını belirtti. 35 ülkenin bir araya geldiği Amerikan Devletleri Organizasyonu’nun (Organization of American States, OAS) El Salvador’da düzenlenen toplantısına katılan Ayalon, bu ülkelerdeki ‘Filistin taraftarlığının sona erdiğini’ vurguladı.

Toplantı sırasında bölgede yer alan 17 ülkenin dışişleri bakanları ile görüşen Ayalon, tek taraflı bir devlet ilanı yerine müzakereli anlaşmanın çözüm için tek yol olduğu fikrini savundu. Ayalon, bu fikrin El Salvador, Honduras, Guatemala, Ekvator ve Peru gibi kendi bölgelerinde sınır anlaşmazlıkları yaşayan ülkeler tarafından da kabul gördüğünü belirtti. Bu ülkelerin yetkilileri, Birleşmiş Milletler’de Filistinliler için yapılacak bir oylamanın, dünyanın başka bölgelerinde sınır anlaşmazlıkları yaşayan bölgeler için de emsal olmasından endişe ettiklerini dile getirdiler.

Danny Ayalon, bu bağlamda pazar günü de, İsrail’de temsilcilikleri bulunan yaklaşık 10 Afrika ülkesi ile de temasa geçti. Aralarında, şu anda BM Güvenlik Konseyi’nde yer alan Güney Afrika ve Nijerya’nın da yer aldığı elçi ve konsoloslarla bir araya gelen Ayalon, herkesin oy kullanırken ‘sorumlu’ davranmasını istedi. Ayalon, “Bugün Filistinliler maalesef barışı reddeden taraf. Filistin Yönetimi’nin İsrail ile doğrudan ilişki kurmak yerine Hamas’ı tercih etmesi, Filistinlilerle gelecekte kurulacak diplomatik ilişkilere bir darbedir,” dedi. Filistin Yönetimi’nin BM’deki oylaması, Ayalon’un Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yutaka Banno ile görüşmesinde de gündeme geldi. Banno, Japonya’nın ‘diyalog’dan yana olduğunu vurguladı.