Rozental’in duvar karikatürü “Cartooning for Peace”de

10 Haziran Cuma günü Korsika’da açılışı gerçekleşen Cartooning For Peace’in bu yılki teması “Liberons Les Crayons”. Etkinliğe çeşitli ülkelerden 25 gazete çizerinin yanı sıra Şalom’un ‘Tünelin Ucu’ köşesi çizeri İzel Rozental de katıldı.

Toplum
15 Haziran 2011 Çarşamba

Cartooning For Peace (Barış İçin Karikatür), Le Monde çizeri Plantu’nun dönemin BM Başkanı Kofi Annan ile kurduğu ve amacı 2006 karikatür krizi ertesinde, dünya medyasının önemli ve etkili karikatürcüleri arasında yapıcı diyaloglar oluşturmak olan uluslararası bir vakıf. Bugün 80’e yakın üyesi var.

İzel Rozental, 20 yılı aşkın bir süredir gazetemiz için çizdiği evrensel ve tarafsız karikatürleri sayesinde bu oluşum içinde yer alıyor. Daha önce İsrail, Filistin, Japonya ve Yeni Zelanda’da düzenlenen konferans ve sergilere katılmıştı. Rozental bu yılki sergiye özellikle dünya barışı üzerine ve Türkiye Avrupa ilişkilerini konu alan çeşitli karikatürleriyle katıldı. Rozental, serginin orta yerinde bulunan dev boyuttaki duvar karikatürü hakkında şöyle dedi: “İlk defa bir karikatürümün bu kadar büyüdüğüne tanık oldum ve hem şaşırdım hem de çok sevindim”

Bu yıl Korsika’nın Bastia kentinde gerçekleşen söz konusu serginin başlığı: “Liberons Les Crayons/Kalemlere Özgürlük”.

 Başta Fransa olmak üzere, İsrail, Filistin, ABD, Arjantin, Belçika, Ermenistan ve Türkiye’den toplan 25 çizerin eserleri için Bastia’nın en önemli müzesinde iki ay sürecek büyük bir sergi düzenlendi. Bu serginin açılışına Fransa’dan bazı bakanlar ve Bastia Belediye Başkanı katıldı.