Genç Türk tasarımcılar New York’ta buluştu

New York’ta yaşayan genç Türk tasarımcılar, Amerikan Türk Cemiyeti (American Turkish Society) ATS’nin düzenlediği etkinlikte buluştu.

Cella BENCUYA BONOFİYEL Toplum
15 Haziran 2011 Çarşamba

1949 yılından bu yana Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik, politik ve kültürel bağları güçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlemekte olan ATS 15 Mayıs Pazar günü tasarım alanındaki ilk organizasyonu gerçekleştirdi. “Genç Tasarımcılar” adlı söyleşiye Amerika’da yaşayan Türk tasarımcıların yanı sıra, tasarım haftası nedeniyle şehirde bulunan pek çok tasarımcı ve mimar da katıldı.

Genç tasarımcılar, Türkiye’de eğitim alıp New York’ta çalışmanın getirdiği avantajlardan, Türkiye ve ABD arasındaki temel farklardan, tasarlanan objenin iki ülkedeki farklı üretim sürecinden, Türk kültür öğelerinin çağdaş tasarıma olan etkisinden ve ileriye dönük planlarından söz ettiler. Lazzoni firmasının ev sahipliği yaptığı etkinlikte Rozit Arditi’nin masa ve tabure tasarımları sergilenirken, çello sanatçısı Temi Hason da mini bir konser verdi.

Rozit Arditi, Rhode Island School of Design’da Mobilya Tasarımı eğitimini tamamladıktan sonra Dune Mobilya Atölyesi’nde üç yıl tasarımcı ve proje müdürü olarak görev yaptı. Kasım 2006’da Melina Dresser ürünü ile ve 2008 Kasım ayında OSS oturma grubu ürünü ile iki kez Interior Design Dergisi’nden “Yılın en iyi ürünü” ödülünü aldı.

Tasarımın can damarı New York’ta kariyerini sürdüren genç tasarımcı Rozit; New York’ta tasarımcı olabilmenin sırrını dinamik, yaratıcı ve yeniliklere açık olmaya bağladı. Hem farklı ürünler geliştirmeye devam etmenin hem de iş hayatında karşılaştığı kişilerle iyi ilişkiler kurmanın bu alanda kalıcı olmak için önemli olduğundan bahsetti.