13 Yaşındaki Hamza, Esat karşıtı olanların yüzü olma yolunda...

29 Nisan’da tutuklanan, bir ay sonra da cesedi teslim edilen 13 yaşındaki Suriyeli gösterici Hamza, Esad karşıtı isyanın yüzü olma yolunda. İşkencede öldüğü öne sürülen çocuk için Facebook’ta açılan sayfada takipçi sayısı 60 bini aştı. Hamza’nın YouTube’a düşen görüntüleri üzerine ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Şam’ı sertçe uyardı.

Dünya
2 Haziran 2011 Perşembe

Protestoda öldü, isyanın yüzü oldu

SURİYE’de 11 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı 10 haftadır süren ve bugüne dek 1000 sivilin öldüğü iddia edilen gösterilerden biri de 29 Nisan’da isyanın kalesi Deraa’da yapılmıştı. Güvenlik güçlerinin açıklamasına göre bu gösteride Hamza Ali el Hatib adlı 13 yaşındaki bir çocuk, “cihat” sloganları atan göstericilerle askerler arasında çıkan çatışmada iki ateş arasında kalarak can verdi. Protestocular ise cenazesi ancak geçen hafta ailesine teslim edilen Hamza’nın tutuklandıktan sonra işkence edilerek öldürüldüğünü öne sürüyor. Son olarak Hamza’nın darp izleriyle dolu, cinsel organı kesilmiş cesedinin görüntüleri, Esad karşıtı yorumlar eşliğinde YouTube’a yüklendi. Facebook’ta ‘Hepimiz Hamza’yız’ sayfasının takipçilerinin sayısı 60 bini geçti.

İnsanlığa karşı suç

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Esad karşıtı gösterilerde 30 çocuğun vurularak öldürüldüğünü belirterek, “Her ne kadar UNICEF bu olayların kesin koşullarını ayrıntılı biçimde doğrulayamasa da keyfi olarak çocukların tutuklandığı, işkence ya da kötü muamele gördüğü ve bazı durumlarda da öldüğüne ilişkin video kayıtlarından endişe duymaktayız” açıklamasını yaptı.

Hillary uyardı

“Bu çocuğun kanının yerde kalmayacağını, Suriye hükümetinin bu vahşeti sonlandırıp gerçek demokrasiye geçişi başlatacağını umuyorum. Esad halkına yönelik şiddete son vermedi ve herhangi ciddi reform çabasına girişmedi. Hamza’nın durumu Suriye hükümetinin kendi halkını dinleme çabalarının tamamen çöktüğünü simgeliyor. Her geçen gün bu hükümet daha az makul hale gelirken halkının değişim talepleri güçleniyor.”


Suriyeli doktor: İşkence yok

Suriye Devlet Televizyonu’na konuşan adli tıp uzmanları ise “İşkence yok. Söz konusu fotoğraflar otopsinin ardından çekilmiş” dedi. Otopsiyi yapan Dr. Ekrem El Şaar, cesede ait röntgen filmlerinin bulunduğunu, cesedin beklemesi nedeniyle doğal tahribat, çürüme ve şişme gibi değişimlerin meydana gelebileceğini kaydetti. Buna karşın Hamza’nın vurularak ölümüne güvenlik güçlerinin mi silahlı grupların mı neden olduğunun tespit edilmesi için bir komisyon kurulacağı belirtildi. Hamza’nın babası Esad tarafından kabul edilirken, amcası, “yeğeninin dezenformasyon malzemesi yapılmasına öfkelendiğini” söyledi.