Suriye için değişim...

Hafız Esad döneminden bu yana ilk kez Suriye için demokratik bir konferans düzenlendi ve Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı belirtilerek teşekkür edildi. Konferansta, “Suriye İçin Değişim” birlik mesajları verilirken Esad yandaşları ise diyaloga karşı olmadıklarını ancak kardeş ülke Türkiye’nin neden muhaliflerin konferansına ev sahipliği yaptığını anlayamadıklarını belirtti.

Dünya
2 Haziran 2011 Perşembe

Bir taraftan başta ABD, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden muhaliflerin katıldığı “Suriye İçin Değişim” konferansına gelenler diğer taraftan Suriye’den gelen Beşar Esad rejimi yanlılarının gösterileri Antalya’yı karıştırdı. Birbirine Yakın iki otel arasında polis büyük güvenlik önlemleri alırken her iki otelde güvenlik üst düzeye çıkarıldı.

Suriye için değişim konferansı dün sabah Özkaymak Falez otelinde başladı. Konferansa, sürgündeki Suriyeli aydın, gazeteci, bilim adamı, yazarlar, insan hakları savunucuları, hukukçular, Kürtler, Hıristiyanlar, Şiiler ve Sünniler ile gençlerin temsilcilerinden oluşan 300’den fazla muhalif katıldı. Otelin konferans salonu girişinde Suriye’de yaşamlarını yitirenlerin posterleri ile Beşar Esad ve rejimi aleyhinde hazırlanan pankartlar sergilendi. Sergide ayaklanmalardan sonra Suriyeli çocukların olayları anlatan resimleri asıldı. 

Toplantı başlarken Suriye'de rejim karşıtı gösterilerde yaşamını yitirenler için Fatiha okunduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve ulusal marş söylendi. Suriye’deki gösterileri ve öldürülenlerin görüntülerinin olduğu bir film gösterildikten konferans başladı.

Muhalifler film biterken hep bir ağızdan ‘Suriye’ye özgürlük, Suriye halkı birdir, Suriye tek millettir’ sloganları attılar. Konferansta birlik mesajları verilirken konuşmalarda Beşar Esad’ın babası  Hafız Esad döneminden  bu güne kadar ilk kez Suriye için demokratik bir konferans düzenlendiği ve buna kardeş ülke Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı belirtilerek, Türkiye’ye teşekkür edildi. Suriye’deki gösterilerde eli silahsız binlerce insanın katledildiği bu nedenlerle diktatör Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Lahey Adalet divanında yargılanması gerektiği belirtildi.

Şam Deklerasyonu Türkiye komitesinde yer alan Dr. Hamdi Osmanoğlu Mazlumder ile birlikte Beşar Esad ve 58 kişi için Sultanahmet adliyesine başvuruda bulunduklarını söyledi ve Suriye rejimi yetkililerinin mutlaka adalet divanın karşısında hesap vermeleri gerektiğini belirtti. Suriye vatandaşı olan Osmanoğlu Türk vatandaşlığı aldığını, Hama katliamında ailesinden 53 kişinin öldürüldüğünü bu nedenle uzun yıllardır Suriye’ye gidemediğini belirtti.

 

“KÜRTLER BİR HALK OLARAK TANINMALI”
Erbil’den gelen Suriye Kürtleri temsilcilerinden Muhammed Murad El Haznevi, Suriye’de Esad sonrası kurulacak sistemin bir İslam devleti sistemi olmasına karşı olduklarını ancak tüm Suriyelilerin eşit demokratik haklara sahip olacağı bir rejimden yana olduklarını ve Kürtlerin de diğerleri gibi bir halk olarak tanınmasını istediklerini söyledi. Suriyeli muhalifler evvelki akşam kaldıkları Falez otelin yazlık restoranında bir araya gelerek konferans öncesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine slogan attılar. Otelde kalan turistlerin şaşkın bakışları arasında Suriye bayrakları açan muhalifler ‘Teşekkürler Türkiye’, ‘‘Bye bye Esad’, ‘ Suriye halkı tektir’, ‘Suriye tek millettir’, ‘Ne Hizbullah ne İran, özgür Suriye’,  ‘Katiller Lahey’e’,’Suriye’ye Özgürlük’, ‘Beşar Lahey’e’ sloganları attılar.  Birlik mesajları veren ve Suriye’deki olaylarda yaşamını yitirenler için Fatiha okunduktan sonra yemeğe geçen muhaliflerin Kürtler, Müslüman Kardeşler, liberaller, işadamları, gençler ve aşiret liderleri olarak farklık masalarda gruplar oluşturarak yemek yedikleri gözlendi.

HAVAALANINDA GERGİNLİK
Öte yandan Antalya havalimanına indikten sonra otobüslerle otele gelen bazı muhaliflere Antalya’da turist olarak bulunan Beşar Esad yanlıları saldırdı. Pankartlar açarak Esad lehinde slogan atan rejim yanlıları arasında Suriye istihbarat teşkilatı Muhaberat’ın elemanları da olduğu ileri sürüldü. Polis olaylar büyümeden müdahale ederek göstericileri muhaliflerden uzaklaştırdı. Ancak Porto Bello otelinde kaldıkları belirtilen Esad yanlıları  Beşar Esad posterleri ile gösteri yaparak, yere koydukları Esad posterleri önünde namaza durdu. Bu arada Falez otelde toplananlar arasında isimleri listelerde olmayan ve işadamı, gazeteci kılığında “Suriye İçin Değişim” konferansını izlemeye geldiklerini söyleyen birkaç kişi, ‘Muhaberat’ın adamları olabilecekleri düşünülerek Türk güvenlik birimleri tarafından otelden uzaklaştırıldı.

Suriye’den dev Beşar Esad posterleri ve pankartlarıyla gelen Esad yanlısı Suriyeliler akşam Antalya’daki bir restoranda bir araya geldi. Bazı Türk dernekleriyle yöneticileriyle görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Esad yandaşları Suriye rejimi muhaliflerinin konferansı boyunca Antalya’dan ayrılmayacaklarını ve protesto gösterilerini sürdüreceklerini belirtildi. Esad yandaşı Suriyeliler adına işadamı olduğunu belirten Mahmud Ümran, Batı ülkelerinin desteklediği muhaliflerin Suriye’de kaos ortamı yaratmak istediklerini ve konferansa katılanların Suriye’de yaşamadıklarını söyledi. Muhalefete ve diyaloğa karşı olmadıklarını söyleyen Ümran, kardeş ülke olarak tanımladığı Türkiye’nin neden muhaliflerin konferansına ev sahipliği yaptığına üzüldüklerini söyledi. Ümran, Türk hükümeti yabancı güçlerin Suriye’de düzeni bozmak için ve terör ortamı yaratmak için kullandığı muhaliflere konferans  için destek vermesini de anlayamadıklarını belirtti.