Maccabi oyunlarında bir ilk

13. Avrupa Maccabi Oyunları Organizasyon Komitesi Genel Sekreteri Julius Dem, bu seneki oyunlarla ilgili sorularımızı yanıtladı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana oyunların ilk kez anadili Almanca olan bir ülkede yapıldığını belirtti

Rıfat KARAKÖY Spor
1 Haziran 2011 Çarşamba

Bu sene kaç tane ülke Maccabi Oyunları’nda yer alacak?

Katılım süresi henüz sona ermedi. 35-40 kadar Avrupa ülkesinden katılım bekliyoruz. (ayrıca Avustralya, ABD, İsrail, Meksika da AMO 2011’e konuk olarak davet edilenler arasında)

Maccabi Oyunları’nın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Yıllar geçtikçe Maccabi Oyunları’na olan ilgi hangi yönde değişim gösterdi?

Maccabi Oyunları her zaman ve hâlâ da Avrupa’daki tüm Yahudi sporcuların birleştiği çok önemli bir organizasyon. Ayrıca Yahudilerin kimliğini güçlendiren ve onların güçlü bir vücut ve azimli olduklarının kanıtıdır!

Böyle organizasyonlarda Arap ülkelerinde yaşayan Musevi toplumları göremiyoruz. Suriye gibi, İran gibi ülkeler de böyle organizasyonlarda yer alsa daha güzel olmaz mı? Yıllar geçtikçe bu ülkelerde yaşayan sporcuları da böyle organizasyonlarda görebilir miyiz?

Biz Avrupa Maccabi Oyunları Komitesi olduğumuz için bunun aslında bize sorulmaması gerekiyor, çünkü bahsettiğiniz ülkeler Avrupa ülkeleri değil. Güncel spor organizasyonlarında da UEFA statüsünde değiller. Bu soruyu  2013 yılında İsrail’de yapılacak olan 19. Maccabiah’daki ilgili kişilere yöneltmek daha doğru olur diye düşünüyorum, çünkü Maccabiah dünyadaki tüm Yahudileri kapsayan bir organizasyondur. Ancak Avrupa Maccabi Oyunları böyle değil.

Maccabi Oyunlarına katılan ünlü sporcular var mı?

Benim bildiğim kadarıyla yok. Avrupa Maccabi Oyunları’ndan ziyade bu daha çok Maccabiah’larda olur. Ancak, bu yıl Avrupa Maccabi Oyunları II. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa ana dili Almanca olan bir ülkede gerçekleştirilecek.  Ayrıca tenis ve yüzme alanlarında yarışacak, ABD ve Avustralya’dan II. Dünya Savaşı’ndan önce Avusturya’daki Hakoah üyesi olan ve şimdi ülkelerine ilk defa sporcu olarak dönecek usta sporcularımız var.

 Tecrübeli bir proje müdürü olarak, yıllarca birçok organizasyon düzenlemişsinizdir. Maccabi Oyunları’nı düzenlemenin ne gibi zorlukları var, biraz anlatabilir misiniz?

 Genel olarak organizasyonun belirli bölümlerinin ilerlemesini ve başvuru tarihinde sorunlar ülkelerden kaynaklanan sorunlar oluyor. Bana bu projenin en zorlu yönünü sorarsanız, cevap olarak iletişim demek zorundayım; her büyük projede olduğu gibi.

Bu organizasyonun bütçesi ne kadar? Avusturya Maccabi Oyunları Komitesi olarak, ne kadarlık bir bütçe ayırdınız?

Toplam bütçe üç milyon Euro civarında.

Türkiye Maccabi Oyunları Komitesi hakkında neler düşünüyorsunuz? Onlar hakkında ne duyumlarınız var?

Daha iyi iletişimciler  arasındalar ve Turkiye ile sürekli bağlantı içindeyiz.

Son olarak gazetemiz aracılığı ile Türk Musevi Cemaati’ne vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

 Kabul etmeliyim ki benim Turkiye Yahudi Cemaati’nin durumu konusunda pek bir fikrim yok. Ancak, aldığım izlenim ve ayrıca LBS’de(Lauder Business Scholl- Avusturya’daki Yahudi okulu) öğretim görevlisi olarak şunu söyleyebilirim ki, Türkler Yahudi kimlikleriyle çok güçlü bağlara sahipler. Benim tanıştıklarım çok etkin ve Yahudi kimliklerinin oldukça farkındalar. Ben de küçük bir cemaatin üyesi olarak, bir insanın Yahudi kimliğinin ne kadar önemli ve güzel olduğunun altını çizebilirim. Bu sadece bir dinden öte; güven, istikrar ve ait olma hissi veren güçlü ve hareketli bir cemaat.