Havuz mevsimi yaklaşırken dikkat!

Yaz mevsiminde kadınların en büyük sıkıntılarından biri olan vajinitin sebeplerini ve tedavi yollarını Dr. Viktorya Ezgin anlatıyor

Sağlık
1 Haziran 2011 Çarşamba

    Vajinit, vajina mukozasının enflamasyonu olup, genelde yaz aylarında artış görülür. Başlangıçta zararsız olup, eğer tedavi edilmezse enfeksyon rahim içinde tüplere ve yumurtalıklara yayılabilir. Hamilelik esnasında ise su kesesinin iltihaplanması sonucu erken doğumlara sebep olabilir.

 

Vajinit neden olur?

Üreme çağında vajinanın içi asidiktir(pH 3.8-4.2), bundan östrojen hormonu sorumludur. Vajinanın doğal asit ortamı patojen mikroorganizmaların üremesine mani olur ve doğal vajen florasında bulunan laktobasiller de ortamın temizliğinden sorumludur. Genelde bu dengenin bozulmasına antibiyotik kullanımı, adet dönemi, hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı, spiral gibi araçlar, vajinal ilaçlar, cinsel ilişki, stress, menopoz, diyabet neden olabilir.

Belirtileri genelde yanma hissi, kaşıntı, akıntı, kızarıklık, şişme, bazen cinsel ilişki sırasında yanma, idrar yaparken yanma ve sık idrar yapma isteği olabilirken, bazen hiç belirti vermeyebilir.

Başlıca vajinit çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

1)Kandida’ya bağlı vajinitler-(mantar): Beyaz, sulu peynir görünümünde akıntıya sebep olur ve birlikte kaşıntı-kızarıklık-şişme olabilir.

2)Bakteryel vajinit: Gardnerella bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Beyaz, gri veya sarımsı balık kokulu akıntıya sebep olur.

3)Trikomonas vajiniti (protozoa-parazit): Yeşilimsi, sarı renkli, bol miktarlarda akıntı ile seyredip, kaşıntı, şişme, yanma, idrar yaparken acı hissine sebep olan bir türdür.

4)Herpes: Genital bölgede su kabarcıkları, ağrı, ateş, yakın lenf bezlerinin şişmesi ile tanı konur.

5)Atrofik vajinit: Genelde menopoz sırasında ve sonrasındaki hormon değişiklikleri nedeni ile olur.

Tanı konması için mutlaka jinekolojik muayene, kültür, smear gibi yardımcı tanı metotları uygulanmalı ve uygun tedavi hemen başlanmalıdır.

Tedavi enfeksiyon nedenine yöneliktir. Antibiyotik, vajen asiditesini arttırıcı ilaçlar, antimantar ilaçlar, östrojen uygulanmasını sayabiliriz.

 

Nasıl korunabiliriz?

Cinsel yolla bulaşanlardan korunmak için prezervatif kullanarak korunabiliriz.

Mantar enfeksiyonları nemli ortamı sevdiğinden genital bölgeyi kuru tutarak, pamuklu iç çamaşırı kullanarak ve günlük hijyene dikkat ederek korunabiliriz.

Tuvalet temizliği ve genital bölge temizliği önemlidir. Kabızlık durumunun giderilmesi önem kazanmakta.

Atrofik vajiniti engellemek için lokal östrojen kullanımı koruyucu olabilir.

Eğer diyabetiksek diyabet regülasyonuna ve hijyene dikkat etmeliyiz.