Fransız şirkete Holokost takibi

ABD’de çıkarılan yeni bir yasa uyarınca Fransız demiryolu şirketi SNCF’nin Maryland Eyaleti’nde iş yapabilmesi için Holokost kurbanlarını Nazi toplama kamplarına götürmedeki rolünü açıklığa kavuşturmalı.

Dünya
1 Haziran 2011 Çarşamba

Maryland Valisi Martin O’Malley, kanunun küresel düşünme ve davranma örneği kapsamında çıkartıldığını duyurdu. Yasayı yürürlüğe sokan Maryland Eyaleti, şirketin Holokost’a dair tüm geçmişini ortaya koyup internette yayınlamasını şart koştu. Uygulamanın diğer eyaletlere de örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Kanunun geçmesine öncülük eden Leo Bretholz, valiye demiryolu şirketinin taşıdığı 76 bin kişinin listesini sundu. Listede Bretholz’un kendisi de bulunuyor. Şirkete ait trenlerle 76 bin Yahudi’nin taşındığı, 3 bin’den azının hayatta kalabildiği belirtiliyor.

SNCF, kontrol gücü bulunmadığını, Fransa’nın o dönemde Almanya işgali altında olduğunu açıkladı. Şirket Fransız Devleti’nin özür dilediğini ve tazminat ödemeyi teklif ettiğini belirtti. Kurtulanlar ise böyle bir teklifin asla yapılmadığını söylüyor.

Tarih bilimciler, 1940-1944 yılları arasında hayvan taşımak için tasarlanan 3 bin vagonun Yahudileri kamplara taşımak için kullanıldığını söylüyor. Alınan bu karara karşı sadece işçilerin direniş gösterdiği, yöneticilerin ise sessiz kaldığı belirtiliyor. Demiryolu şirketinin geçen yıl yapılan Kaliforniya – Florida arası hızlı tren ihalesine katılması ve kazanması bazı Amerikan Yahudilerinin tepkisini çekmişti.