Dünyadan ‘Mavi Marmara’yı durdurun’ çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Akdeniz ülkelerine yaptığı çağrıda Gazze’ye yönelik yeni gemi konvoyu girişiminin engellenmesi gerektiğini belirtti.

Şalom
1 Haziran 2011 Çarşamba

2. FİLO HAZİRAN’DA YOLA ÇIKIYOR

 

İHH, 12 Haziran seçimlerinin ardından Gazze’ye yönelik yeni bir gemi konvoyunu yola çıkartmayı planlarken, uluslararası kamuoyundan bu girişime tepki geldi. BM, Gazze’ye yapılacak yardımların gemi konvoyları yerine var olan kanallar aracılığıyla yasal olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

 

AB DE TEPKİ GÖSTERDİ

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule, Gazze’ye yardım malzemelerini teslim etmek isteyen herkesin bunu var olan kanallar aracılığıyla yapması, kargoların denetlenebilmesi ve Gazze’ye kara geçişleri üzerinden nakledilmesi gerektiğini savundu. Fule, AB’nin Gazze’ye yardım konusunda ‘gereksiz meydan okumalara’ karşı olduğunu dile getirdi.

 

GAZZE’YE AMBARGO HAFİFLEDİ

Mısır’da iktidarı elinde bulunduran geçici askeri yönetim, Gazze sınırındaki Refah Kapısı’nı yolcu geçişlerine kalıcı olarak açtı. Refah Sınır Kapısı’nın açılmasıyla Gazze’ye uygulanan yaptırımlar büyük ölçüde hafiflemiş oldu.

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Akdeniz ülkelerine yaptığı çağrıda Gazze'ye yapılacak yardımların ‘gemi konvoyları yerine var olan kanallar aracılığıyla yasal olarak’ yapılması gerektiğini ifade etti; İsrail’i de şiddetten uzak ve sorumlu davranmaya davet etti

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon cuma günü Akdeniz ülkelerine yaptığı çağrıda yeni gemi konvoyu girişiminin engellenmesi gerektiğini belirtti. Buna karşılık eylemciler, kıyısı olan Gazze'ye deniz yoluyla gönderinin yasal olduğunu savundular. İsrail ise yardım konvoyu aracılığıyla terörist saldırılarda bulunan Hamas militanlarına malzeme tedarik edildiğini belirterek konvoya karşı duruşunu koruyor. Endişelerini dile getiren Ki Moon, şiddeti tırmandıracak girişimlerden kaçınılması gerektiğini ifade ederken, herkesi sorumlu ve dikkatli olmaya davet etti.

 

  ‘SİVİL İTAATSİZLİK’

31 Mayıs 2010’da İslamcı Türk Yardım Vakfı olarak kendini tanıtan IHH, altı gemilik bir yardım filosu ile Gazze’ye girmek istemiş, İsrailli komandoların karşı hareketi sonrası çıkan olaylarda 9 eylemci hayatını kaybetmişti. Olayın yıldönümünde IHH’nin de dahil olduğu Gazze’ye Özgürlük Hareketi, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelecek en az 10 gemiyle yeni bir konvoy oluşturmayı planlıyor.

Konvoyda doktorlar, profesörler, sanatçılar, gazeteciler ile beraber inşaat malzemeleri ve insani yardımların olacağı ifade ediliyor. Konvoyun planlanan seyir tarihi ise 2 Haziran.

Eylemciler Gazze’nin 4 yıldır İsrail ambargosu yüzünden haksız yere izole edildiğini ve hareketlerinin 'şiddet içermeyen sivil itaatsizlik' olduğunu ifade ediyorlar. Amaçlarının bölgeye uluslararası dikkati çekmek olduğunu da ekliyorlar. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen haftaki açıklamasında ise eylemcileri İsrail’in deniz ambargosunu kırma girişiminde oluşabilecek risklere karşı uyardıklarını fakat İsrail’in talebine rağmen gidenleri engellemeyeceklerini ifade etti. Ban Ki Moon yazısında Türkiye’ye atıfta bulunarak filoların duruma yardımcı olmadığını, İsrail’in de gerekli anlamlı adımları atması gerektiğini ifade etti. 

 

İSRAİL’DEN DİPLOMATİK ATAK

İsrail bir yandan Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Savunma Bakanı Ehud Barak ile tüm diplomatik yolları denerken, İsrail Ordusu konvoyu karşılamak amacıyla olası senaryolara göre hazırlık yapıyor. Bazı subaylar, gemilerin herhangi bir silah ya da yasaklı envantere karşı arandıktan sonra Gazze’ye ulaşmalarına izin verilmesini öneriyor.

İsrailli Tümgeneral Giora Eiland da 'Türkiye filo için sorumluluk alır ve taşınan malzemeler ile yolcular için garanti verirse filoya izin vermeye istekli' olduklarını açıkladı. “Türkiye bizimle beraber filoyu koordine etmek isterse beraber çalışmamak için bir neden göremiyoruz” sözleriyle İsrail’in sorumlu ve şiddetsiz bir çözüm isteğini yineledi.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Gazze Filosu’na katılmak isteyen eylemcileri uyarırken yardımların yasal yollardan var olan kanallar aracılığıyla yapılması gerekliliğini yineledi. Kanada vatandaşlarını da filoya katılmamaları için uyardı.