Mısır Refah Sınır Kapısı'nı açtı

Mısır, Gazze sınırındaki Refah Kapısı'nı yolcu geçişine açtı. Gazze'ye yönelik ambargosunu hafifleten İsrail'in, bu gelişmeden güvenlik endişesi duymadığı belirtiliyor.

Dünya
1 Haziran 2011 Çarşamba

Mısır’da iktidarı elinde bulunduran geçici askeri yönetimin kararına göre, Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nı yolcu geçişlerine kalıcı olarak açtı.  Sınır kapısı cuma ve bayram günleri dışında her gün açık olacak. Alınan karara göre, 18 yaş altı ve 40 yaş üstü kişilerin, Gazze’den çıkış yapabilmeleri için Mısır’dan seyahat izni almaları gerekiyor. 18-40 yaş arasındaki erkeklerin ise Mısır’a giriş vizesi almaları gerekiyor. Kadınların geçişi konusunda ise bir kısıtlama bulunmuyor. Mısır yönetimi, yolcu geçişlerine serbesti tanırken, mal geçişlerini şimdilik başlatmayacağını vurguladı. Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla Gazze’ye uygulanan yaptırımlar büyük ölçüde hafiflemiş oldu.

2005 yılında İsrail’in Gazze’den çekilmesinden sonra Filistin Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmaya göre Refah Sınır Kapısı, Avrupa Birliği gözlemcilerinin gözetimine bırakıldı. 2007 yılında yaşanan iç çatışmada Hamas, El Fetih’e bağlı güvenlik kuvvetlerini Gazze’den kovmuş ve bölgenin kontrolünü tamamen eline geçirmişti. AB’li gözlemciler bu olay üzerine sınırdan çekilmiş, Mısır da sınır kapısını neredeyse tamamen kapatmıştı.

İsrail hükümeti ise 2006 yılında er Gilad Şalit’in kaçırılmasından beri kendi sınırından sadece insani ve belirli oranlarda ticari malzeme geçişine izin veriyor.  Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de, Hamas’ın 2007’de Gazze’nin denetimini tamamen ele geçirmesinden sonra Refah Sınır Kapısı'ndan geçişlere kısıtlama getirdi. Son üç yıldır yalnızca öğrencilerin, işadamlarının ve hastaların Gazze’den Mısır'a geçişine izin veriliyordu. Gazzeliler, ihtiyaçlarının önemli kısmını Mısır’a açılan yeraltı tünellerinden karşılamaya çalışıyordu. Bir süredir Gazze'ye yönelik ambargoda iyileşmeye giden İsrail'in, Mısır'ın bu adımından güvenlik endişesi duymadığı belirtiliyor.