G8 Zirvesi'ne Kanada damgasını vurdu

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Obama’nın açıklaması ile gündeme gelen İsrail’in 1967 sınırlarına dönmesi konusu Kanada’nın girişimleri ile G8 Zirvesi Bildirisi'nde yer almadı

Dünya
1 Haziran 2011 Çarşamba

LİDERLER “1967 SINIRLARI” DEMEDİ

Fransa’nın Deauville şehrinde gerçekleştiren G8 Zirvesi'ne Kanada damgasını vurdu.  Dünyanın en güçlü 8 ülke başkanının katıldığı zirvede, İsrail ile Filistin’in barış görüşmelerine dönmeleri konusunda hazırlanan bildiride, Kanada’nın girişimleri ile 1967 sınırları konusu yer almadı.

Kanada’da 2006 yılında göreve gelen muhafazakar hükümet, bu tarihten itibaren uluslararası arenada İsrail’e verdiği destek ile biliniyor. Ülkenin Başbakanı Stephen Harper da geçmişte "ne pahasına olursa olsun İsrail’i desteklemeye devam edeceklerini" beyan etmişti. G8 Zirvesi'ne katılan diplomatların bildirdiğine göre, zirvedeki liderlerin taleplerine rağmen Kanada’nın girişimleri ile 'İsrail’in 1967 öncesi sınırlara dönmesi' ibaresi bildiriden çıkarıldı.

Zirve bildirisinin açıklanmasının ardından basın kuruluşları ile bir araya gelen Kanada Başbakanı Harper, bildiri üzerinde etkisi olduğu iddialarını yanıtlamadı ama Ortadoğu barışında dengesiz girişimleri önlemekten kaçınmayacağını belirtti.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama, Ortadoğu barış vizyonunu açıkladığı konuşmasında İsrail’in 1967 öncesi sınırlara dönme konusunu gündeme getirmiş ve bu talebi büyük yankı uyandırmıştı. ABD Başkanı, G8 Zirvesi'nde İsrail-Filistin barışı konusunda vizyonlarının  bir kez daha net bir şekilde belirtildiğini açıklamakla yetindi.

G8 liderleri Ortadoğu barış görüşmelerinin hızla başlaması konusunda çağrıda bulunurken, 1967 konusu gündeme getirilmedi. 1967 yılında gerçekleşen 6 Gün Savaşı’nda İsrail, Batı Şeria ve Gazze’nin kontrolünü ele geçirmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in 1967 sınırlarına dönmesi durumunda tümden savunmasız kalacağını belirterek, G8 Zirvesi'nden çıkan bildiriyi destekledi. Oylamanın ardından Kanada başbakanı “Dünya üzerinde varlığı saldırıya uğrayan tek devlet İsrail’dir ve bizim de bu durum karşısında bir konum almamız gerekir” dedi.