Gençler Avrupa Yahudi Cemaatlerini tanıyor - Prag ve Bulgaristan Gezisi

Türkiye Hahambaşılığı son 5 yıldır 20 yaş üstü gençlere daha farklı alternatifler sunmak üzere değişik projeler üretmeyi sürdürüyor. 

Toplum
1 Haziran 2011 Çarşamba

Eğitim projelerinden biri olan  ‘Avrupa’daki Yahudi Mirası’ projesi kapsamında turlar düzenleniyor. Turlara katılan gençler eğlenirken öğrenme fırsatını da buluyorlar.

Ziyaret edilen ülkelerdeki Yahudi Cemaatleri ile irtibat sağlanarak, konunun uzmanları tarafından bilgiler alınıyor. 

Söz konusu proje kapsamında 20 yaş üstü 63 genç 19-22 Mayıs tarihleri arasında Prag’ı ziyaret ettiler.

Aynı tarihlerde 23 kişilik bir grup da Sofya yakınlarında yapılan ‘Gesher Young Adults’ faaliyetine katıldı. Altı ülkeden yaklaşık 300 gencin katıldığı bu aktivite ardında yeni arkadaşlıklar, taze bilgiler ve keyifli dakikalar bıraktı.

 

Prag gezisini  organize eden Tuna Alkan gezi notlarını Şalom’a aktardı.

Prag’da Jewish Communıty Center Başkanı Peter Gyori ile Jewish Quarter turu sonrasında İspanyol sinagogunda buluştuk. Terezin Çalışma Kampı’nı,  Holokost kurtulanı Dagmar  Lieblova eşliğinde  gezdik. Hazin hikâye Slovakya’daki ailenin Terezin’e gönderilmesiyle başlar. 6-10 yaş erkek çocukların kaldığı müzeleştirilen binada Dagmar’ın kuzenlerinin çizdiği resimlerle tanıştık. Tüm ailesini gönderildikleri Auschwitz’de kaybeden Dagmar, çalışma kampına yollanınca hayatta kalabilmiş.

Daha sonra 1985’te İsrail’e göç eden Holokost kurtulanları buluşup, Terezin’deki müzeyi oluşturmuşlar. Krematoryumun girişinde bizi dönemin Cumhurbaşkanı Haim Herzog’un Yeruşalayim’den getirdiği koca bir taş karşıladı, anıların paylaşımı sonrasında gençlerimiz Kadiş okuyarak mum yaktılar.

Şu anda kurdukları vakıfta çalışan 84 yaşındaki Dagmar güleryüzü, enerjisi, kuvvetli anlatımı ile herkesi büyüledi. Gençler otobüste şarkılar söyleyerek teşekkür ettiler. Duygusal anlar sonrası gençlerimiz bu tarz turların onlara kattıklarını paylaştılar.

Son gün Lag-Baomer’di, Prag gençlerinin toplantısına katıldık.

Turdaki en çarpıcı olan cemaat faaliyetlerine hiç katılmayan en az 7-8 gencin aramızda olmasıydı. Yeni projelerimizden haberdar olan gençler; aramıza katılıp bizi zenginleştirmeye karar verdiler. Yaş aralığımız 23-38 idi. Çıtası yüksek, profesyonel gençlerin aramızda olması; bizleri güçlendirecek, onların bakış açısından düşünmemizi sağlayacaktır.

Organizasyondan bu kez de çok memnun kalan gençlerimiz bundan sonraki rotayı merakla beklediklerini dile getirdiler.