VI. Gila Kohen Öykü Ödülleri sahiplerini buldu

Türk edebiyatına yeni yazarlar kazandırmak amacıyla düzenlediğimiz Gila Kohen Öykü Yarışması’nın altıncısı sonuçlandı. Dünyanın dört bir köşesinden 384 öykünün katıldığı yarışmayı ‘Fırat’ın Vefası’ adlı öyküsü ile Yelda Karataş kazandı.

Şalom
1 Haziran 2011 Çarşamba

Genç yaşta kaybettiğimiz kitap editörümüz Gila Kohen’in anısına düzenlediğimiz Gila Kohen Öykü Yarışması’nın sonuçları 29 Mayıs günü Schneidertemple Sanat Merkezi’nde düzenlenen bir törenle açıklandı.

174 yazarın 384 öykü ile katıldığı yarışmada Yelda Karataş birinciliğe hak kazanırken, Ayşe Başak Kaban ‘Kırmızı Pabuçlar’ adlı öyküsüyle ikinciliğe, Sibel Öz Arslan ‘Ah Lena’ öyküsüyle üçüncülüğe layık görüldü. Yarışmada dereceye giren yirmi öykü ‘Yaşamdan Öyküler’ başlığı altında kitaplaştırılarak yayınlandı. 1999 senesinde genç yaşta aramızdan ayrılan Gözlem Yayıncılık Kitap Editörü Gila Kohen’in anısını yaşatmak için her iki senede bir düzenlenen Gila Kohen Öykü Yarışması’nın 6.sı geçtiğimiz hafta sonuçlandı.

Ödül töreni 29 Mayıs Pazar günü Schneidertemple Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Türk edebiyatına yeni yazarlar kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılım her sene yükselen bir ivmeyle artıyor. Bu sene en az iki öykü şartı olmasına rağmen öykü sayısında büyük bir patlama yaşandı. Avusturya, Rusya, ABD’den olduğu gibi Türkiye’nin her yerinden öykü yağdı. İzmir, Antakya, Eskişehir, Van, Diyarbakır, Batman, Bafra, Tekirdağ, Karaman, Malatya, Erzurum, Erzincan, Giresun, Sakarya, Samsun, Bursa, Mersin, Şanlı Urfa, Adana, Muğla, Kocaeli, Kırklareli, Ankara ve İstanbul’dan 174 öykü yazarı 384 öykü ile yarıştılar. Geniş bir yaş yelpazesinden katılımın gözlemlendiği yarışmada yazarlar, öykülerinde;  taciz, töre, hastalık, yaşlılık ve siyasi eğilim gibi güncel konuları işlemenin yanı sıra psikolojik açılımlarda da bulundular.

Schneidertemple Sanat Merkezi’nde gerçekleşen, sunuculuğunu UÖMO Edebiyat Bölüm Başkanı ve Şalom Gazetesi yazarı Tülay Gürler Kurtuluş’un üstlendiği tören, İhtiyarlara Yardım Derneği’nin hazırladığı kokteyl ile başladı. Native Project Müzik topluluğunun etnik müzik dinletisinin ardından sırasıyla Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Barokas ve Gila Kohen Öykü Yarışması Seçici Kurul Başkanı yazar Feridun Andaç birer konuşma yaptılar.

Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas Şalom Gazetesi’nin yayın politikası hakkında açıklama vererek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son yıllarda dışa açılma stratejisi kapsamında yaptığımız atılımlar ve yeniliklerin Şalom’un basın dünyasında değerini arttırdığını ve Türkiye’nin prestijli ve kaynak gösterilen bir yayın organı olma yolunda büyük mesafe kat ettiğini görmenin gururunu yaşıyoruz. Dışa açılma politikamız aslında rahmetli, sevgili Gila Kohen’in aramızdan ayrılışının sonrasında anısını yaşatmak için düzenlediğimiz öykü yarışması ile başlamıştı. Türkiye’nin dört bir köşesinden yarışmaya gösterilen büyük ilgi çok başarılı öykülerle kendini göstermekte ve edebiyat dünyamıza yeni soluklar, yeni kalemleri tanıtmakta.” Molinas sözlerini, yarışmacılara teşekkür ederek sonlandırdı.

Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Barokas ise adını yaşatmak üzere öykü yarışması düzenlenen Gila Kohen’in işine bağlılığını ve ne denli özveriyle çalıştığını anlatan konuşmasında, yarışma fikrinin ortaya atıldığında dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Silvyo Ovadya’nın umutsuzca “Katılacak on kişi bulursanız yola çıkın” ifadesine rağmen başlatıldığını, katılım ve başarı grafiğinin sürekli yükseldiğini belirtti. Barokas ayrıca bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmaya 384 öykünün katıldığını vurguladı. Barokas, törenin hayata geçirilmesinde emeği geçen, Feridun Andaç nezdinde tüm seçici kurul üyelerine,  Schneidertempel Sanat Merkezi’ne, Native Project müzik grubuna, Komet Metal’e, Serve Kırtasiye’ye, İYD Catering’e, Mix Music’e ayrıca Tülay Güler Kurtuluş’a, Eti Varon’a, Ester Yannier’e, Riva Şalhon’a, Gila Erbeş ve Bella Parlakşimşek’a teşekkür etti. Barokas, Şalom ailesinin kayıplarını anarak konuşmasını sonlandırdı.

Seçici Kurul Başkanı Andaç,  Gila Kohen Öykü Ödülleri’nin artan katılımcı sayısıyla devam ettiğini, artık Türk edebiyatında kendini kanıtlamış isimlerin de katıldığı saygın bir ödül olarak kabul edildiğini, Türkiye’nin dört bir yanından yarışmacıların öykülerini gönderdiklerini belirtti.  Yarışmaya gelen öykülerin insanların temel sorunlarının içerdiğini söyleyen Andaç, “Türk insanı kendini anlatmayı seviyor. Yazmayı da kendine araç ediniyor” dedi.  Yarışmanın on beşinci yılında öykü yarışmasının kitap yarışmasına dönüştürülmesini fikrini de belirten ünlü yazar, edebiyat dünyasına yeni isimler de kazandıran Şalom Gazetesi’ne ve yarışmaya katılanlara da teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

 

ÖDÜL TÖRENİ

 

Daha sonra Feridun Andaç başkanlığında, Liz Behmoaras, Stella İlyazer ve Tülay Gürler’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen öykülerin ödül törenine geçildi.

‘Aksuna Faydasız Gönlümdeki Vurguna’  öyküsüyle mansiyon alan M. Suat Gülşen’e ödülünü Dış Haberler Sayfa Editörü Karel Valansi ile Sinema Sayfası Editörü Viktor Apalaçi verdi.  ‘Nehir’ adlı öyküsüyle mansiyon ödülünü alan Bahar Doğru’ya ödülünü İç haberler Sayfa Editörlerinden Sibel Konfino ve Şalom yazarlarından Mois Gabay verdi. ‘Hürmüz’ü Beklerken’ adlı öyküsüyle mansiyon alan İbrahim Alaş’a ödülünü Yaşam sayfası yazarlarından Aylin Yengin ile köşe yazarlarından Alber Nasi verdi. 

‘Ah Lena’ adlı öyküsüyle 3.lük ödülüne layık görülen Sibel Öz Arslan’ın plaketini 

Schneidertempel Sanat Merkezi- Dr. Markus Kültür ve Sanat Derneği’nin Başkanı, gazetemiz çizeri ve yazarı İzel Rozental sundu.

‘Kırmızı Pabuçlar’ adlı öyküsüyle 2.lik ödülüne layık görülen Ayşe Başak Kaban’ın plaketini Hahambaşı Rav İsak Haleva ile gazetemizin geçmiş dönem yayın koordinatörü Tilda Levi verdi.

Kaban’a ödülünü verirken kısa bir konuşma yapan Hahambaşı Rav Haleva, Gila Kohen’in öğrencisi olduğu yıllardan tanıdığını açıkladı ve adının öykü yarışmasıyla anılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

‘Fırat’ın Vefası’ adlı öyküsüyle birinciliğe layık görülen Yelda Karataş’ın ödülünü ise Gila Kohen’in oğlu Albi Kohen, ablası Stella İlyazer ve eşi Niso Kohen verdi.

Ödülünü aldıktan sonra konuşan Karataş, “Böylesi bir ödüle layık görülmekten büyük onur duydum. Uzun yıllardır şiir yazarım. Ancak ilk öykü denemem Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması’nda, ikinci denemem de Gila Kohen Öykü Yarışması’nda dereceye girdi. Daha önce de yarışmaya katılmayı düşünüyordum, ancak arkadaşım Mario Levi seçici kurul üyeliğinden ayrıldıktan sonra katılmak cesaretini buldum. Üç ayda kaleme aldığım bir üçlemeyle yarışmaya katıldım. Bu ödül hayatım en anlamlı armağanlarından biri olacak” dedi.

Gila Kohen Öykü Yarışması’nın Ödül Törenine Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı  Bensiyon Pinto, Cemaat Başkan Yardımcısı Moris  Levi ve Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga başta olmak üzere yarışmacılar ve Şalom ailesi katıldı.

Tüm konuklara günün anısına üzerinde Şalom Gazetesi’nin sembolü olan Beyaz Barış Güvercini bulunan kitap ayracı hediye edildi.

Gila Kohen UÖML Gençlik Ödülü’nde dereceye giren genç yazarlar ise 17 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek törende açıklanacak. 

 

KİTAPTA YER ALAN DİĞER ÖYKÜLER

 

Seçici Kurul’un yayınlanmaya uygun gördüğü 14 hikâyenin de yer aldığı ‘Yaşamdan Öyküler’ adlı kitap aynı gün Gözlem Gazetecilik tarafından beğenilere sunuldu. Kitapta ödül kazananların dışında Leyla Asan, Nuray Merve Bayrakçı, Hülya Eker, Ahmet Karacan, Raşel Meseri, Leyla Önder, Deniz Özbilgiç, Sedat Palut, Ömer Saraç, Kezban Şahin Taysun, Z. Şükran Topal, Atiye Güner Tümüklü, Yağmurcu, Melahat Yıldırım’ın öyküleri yer aldı.

 

İkincilik Ödülüne layık görülen Ayşe Başak Kaban, tören sonrası hissettiklerini Şalom’la paylaştı

“Gila Kohen Öykü Yarışması dolayısıyla düzenlemiş olduğunuz ödül töreni benim için kelimenin tam anlamıyla muhteşemdi. Aldığım onurlu ödül bir tarafa, cemaatinizin edebiyata verdiği önem, gösterdiği özen beni çok mutlu etti.

 Hahambaşı tarafından ödülümün verilmesi ise benim için apayrı bir gurur oldu; emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

 Gila Kohen gibi olağanüstü bir insanın adına verilen  ödüle sahip olmak, benim gibi yazarlık serüvenin başında olan bir yazar adayı için hem büyük bir teşvik hem de ömür boyu taşınacak bir gurur. Bana bu duyguyu yaşattığı için Şalom Gazatesi’ne ve ince zevkini, emeğini ortaya arkadaşlara çok teşekkür ederim.”